Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Οι Γυναίκες στην Αρχαία Λέσβο. Αποκατάσταση του ψεύδους της γυναικείας ομοφυλοφιλίας - Απ.Γονιδέλλης | Από τις Φρυκτωρίες (Βίντεο)

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΓΟΝΙΔΕΛΛΗΣ με θέμα:
"ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΣΒΟ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ".
Η ομιλία δόθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 22/3/2017.


Ο σύγχρονος άνθρωπος, όταν ακούσει την λέξη λεσβία, την συνδέει αμέσως με τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Όμως στην πραγματικότητα ο όρος δηλώνει την καταγωγή των γυναικών από το νησί Λέσβο, μία ονομασία που χάνεται μέσα στον χρόνο. Πολλές γυναίκες δε στο νησί είχαν βαπτισθεί με το όνομα Λεσβία.
Είναι όμως άδικο, απαράδεκτο και ανιστόρητο να αποκαλούνται έτσι οι γυναίκες της Λέσβου, οι οποίες κατά τον Όμηρο, ήταν οι ομορφότερες γυναίκες του κόσμου, αλλά και οι πρώτες στην νοικοκυροσύνη.
Και είναι άδικο, απαράδεκτο και ανιστόρητο διότι τις προσδίδει ένα χαρακτηριστικό που ούτε το έχουν ούτε το είχαν ποτέ, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.
Η διάλεξη αυτή έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάδειξη των ιδανικών και των ηθών στην αρχαία Λέσβο αλλά και της θέσης της γυναίκας στην Λεσβιακή κοινωνία. Μέσα από παραδείγματα δεκάδων γνωστών, μέσα από την ιστορία, γυναικών του νησιού, με πρώτη την αξεπέραστη ποιήτρια και ιέρεια της Αφροδίτης Σαπφώ, από την προϊστορία μέχρι το κλείσιμο της Ελληνικής εποχής, διαπιστώνουμε ότι ο ηθικός κώδικας των γυναικών της Λέσβου ήταν αξιοπρέπεια, τιμή και υπόληψη ή θάνατος.
Εξ’ άλλου κανένας αρχαίος, συγγραφέας, ποιητής, ιστορικός ή οτιδήποτε άλλο, επαναλαμβάνω ΚΑΝΕΝΑΣ, δεν άφησε την παραμικρή υπόνοια για ομοφυλοφιλία ή κάτι παρόμοιο για την Σαπφώ ή για τις γυναίκες της Λέσβου. Όλα αυτά επινοήθηκαν προς το τέλος της Ρωμαϊκής εποχής και στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, ιδιαίτερα απ᾿ τον 4ο-5ο αι. μ.Χ. και μετά, όταν ο αρχαίος πολιτισμός ξεψυχούσε, και από εξελληνισμένους Ασιάτες, βορειοαφρικανούς και λοιπούς αλλοδαπούς.
Απόστολος Γονιδέλλης


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο Απόστολος Ε. Γονιδέλλης γεννήθηκε στα Λουτρά της Λέσβου και ασχολείται πολλά χρόνια με τα γράμματα. Εδώ και πολύ καιρό ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα με την Ελληνική Προϊστορική Παράδοση και το Ελληνικό Κοσμογονικό και Θεογονικό σύστημα. Θεωρείται δε ένας από τους λίγους εξειδικευμένους ερευνητές των έργων του Ησιόδου. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ.. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει δώσει, και συνεχίζει να δίνει, μεγάλο αριθμό διαλέξεων, προωθώντας θέματα που αφορούν τον ελληνισμό. Εκτός όλων αυτών είναι ενεργό μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς συλλόγους και οργανισμούς.
Έχει εκδώσει 10/τομο έργο με τον γενικό τίτλο "Η ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ", που βασίζεται στην εκδίπλωση της δημιουργίας κατά τον Ησίοδο.
Επίσης, από τον Κύκλο "ΗΣΙΟΔΟΣ" έχει εκδώσει όλα τα γνωστά έργα του ποιητή, σε μία πρωτότυπη έκδοση που καλύπτει πλήρως τη ζωή και το έργο του: ΗΣΙΟΔΟΣ – ΘΕΟΓΟΝΙΑ, ΗΣΙΟΔΟΣ – ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ, ΗΣΙΟΔΟΣ – ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ.
-----------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.

Οι αναδημοσιεύσεις των ΦΡΥΚΤΩΡΙΩΝ (fryktories.net) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας και μπορείτε να τις βρείτε συσσωρευμένες στην καρτέλα "ΕΡΕΥΝΑ ΓΝΩΣΗ" - "ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ"

Πηγή:
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ