Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που απογειώνεται κατακόρυφα είναι γεγονός (Βίντεο)

Η ιδέα του ιπτάμενου οχήματος, αποτελεί ανθρώπινο όνειρο εδώ και αρκετά χρόνια. Αρκετές παγκόσμιες εταιρείες προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα τέτοιο όχημα. Μερικές από αυτές, είναι η Google, με τον ιδρυτή Λάρρυ Πέιτζ, η Airbus και η Uber.
Ωστόσο, ένα είναι το σίγουρο. Ανεξάρτητα από τις επιλογές σας, τα εναέρια οχήματα θα γίνουν μέρος της καθημερινής μας ζωής. Τώρα, μια μικρή εταιρεία με έδρα το Μόναχο, η Lilium Aviation, ανακοίνωσε πως έχει ολοκληρώσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του προσωπικού τζετ, στο κομμάτι της ηλεκτρικής κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.



Το όχημα έχει εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και μπορεί να κάνει την πτήση από το Λονδίνο για το Παρίσι σε 1 ώρα, με 300 χιλιόμετρα ανά ώρα. Τα οχήματα αυτά ονομάζονται αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) και μπορούν να απογειώνονται κάθετα, χωρίς διάδρομο. Ως εκ τούτου, μπορούμε να φανταστούμε πως στο μέλλον, κάθε σπίτι ίσως έχει το δικό του.



Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω, το βίντεο της εταιρείας με τη δοκιμαστική πτήση.



Ενώ το πρωτότυπο που δοκιμάστηκε ήταν ένα σκάφος 2 θέσεων, το τελικό σχέδιο είναι να υπάρχουν 5 θέσεις. Αυτό το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι ένα ελαφρύ αεροσκάφος, που τροφοδοτείται από 36 ηλεκτρικούς αεριωθούμενους κινητήρες τοποθετημένους στα φτερά του, μέσω 12 κινητών πτερυγίων.



Η εταιρεία ισχυρίζεται πως αυτό είναι το μόνο ηλεκτρικό αεροσκάφος που είναι ικανό να κάνει πτήσεις χρησιμοποιώντας τα φτερά του για να απογειωθεί, ομοίως με ένα συμβατικό αεροπλάνο. Αυτό βοηθά το σκάφος να καταναλώνει περίπου 90% λιγότερη ενέργεια από τα αεροσκάφη τύπου ντρόουν. Είναι σημαντικό για την εμβέλεια και τις ταχύτητές του. Κατά την πτήση, η κατανάλωση ισχύος ανά χιλιόμετρο, θα είναι συγκρίσιμη με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στην πραγματικότητα, τροφοδοτείται επίσης από μια μπαταρία, παρόμοια με αυτή των αυτοκινήτων Tesla.



Η εταιρεία χρησιμοποιεί την αρχή της απόλυτης ασφάλειας για να κάνει το όχημα όσο πιο ασφαλές μπορεί. Σχεδιάζουν να είναι αλάνθαστο. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανεξάρτητα από το ελαττωματικό στοιχείο, ο υπολογιστής ενημερώνει τον πιλότο να προσγειωθεί.
Η τεχνολογία που διαθέτει, επιτρέπει την κάθετη προσγείωση. Επομένως και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν θα πρέπει να ληφθούν πολύπλοκες αποφάσεις υπό χρονικούς περιορισμούς, σε περιπτώσεις υψηλής πίεσης. Χάρις στην απόλυτη ασφάλεια, ακόμη και η μη λειτουργία ενός κινητήρα, δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του οχήματος και των επιβατών.

Πότε μπορείτε να οδηγήσετε ένα από αυτά;
Η Lilium προβλέπει πως τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα αποτελέσουν ένα δίκτυο ταξί, αλλά στο μέλλον σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν για ιδιωτική χρήση.



Εργάζονται για να υπάρχουν ταξί ως το 2025, ενώ η πρώτη επανδρωμένη πτήση προγραμματίζεται για το 2019.

Πώς θα λειτουργήσει το δίκτυο;
Το όχημα VTOL, χρησιμοποιεί ήπιες ηλεκτρικές μηχανές, που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν σε αστικές περιοχές. Ένα δίκτυο από τμήματα προσγείωσης (μερικές στέγες και επίπεδα τμήματα εδάφους), θα επιτρέψουν στους επιβάτες να χρησιμοποιήσουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Οι χρήστες, θα πρέπει να επιλέξουν ένα κοντινό μέρος προσγείωσης και σε λίγα λεπτά θα βρίσκεται εκεί το όχημα.


Υπάρχουν κι άλλα νέα σχετικά με τα ιπτάμενα οχήματα.


Πριν λίγες ημέρες, μια νέα εταιρεία ξεκίνησε τη δική της εκδοχή για το ιπτάμενο όχημα. Η AeroMobil με έδρα την Σλοβακία, αποκάλυψε τον σχεδιασμό εμπορικών ιπτάμενων αυτοκινήτων. Η ημερομηνία έναρξης είναι στο έτος του 2020 και η τιμή φτάνει τουλάχιστον το 1.000.000 δολάρια. Ωστόσο, αυτό το όχημα θα μπορεί να οδηγηθεί ως συμβατικό αυτοκίνητο, αλλά και ως ιπτάμενο μέσο. Η γεννήτρια, είναι η ίδια μηχανή που θα τροφοδοτεί το όχημα στον αέρα. Επιπλέον, θα υπάρχει ένα ζευγάρι ηλεκτρικών κινητήρων στον μπροστινό άξονα.




Πηγή:
Εικόνες - Lilium
tilestwra.com