Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Το Άρμα του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Το Άρμα είναι ένα από τα πιο γνωστά σχέδια του Λεονάρντο. Όπως όλες του οι εφευρέσεις ήρθε στα χέρια μας από σχέδια και ζωγραφιές που έφτιαξε ο ίδιος ο Λεονάρντο. Το Άρμα του ντα Βίντσι μοιάζει στο σχήμα με το στρατιωτικό τανκ που εφευρέθηκε περίπου 400 χρόνια αργότερα.





Ο Λεονάρντο ντα  Βίντσι σχεδίασε το σχήμα του Άρματος γύρω στα 1485, ενώ βρισκόταν δηλαδή στο Μιλάνο. Η βάση του σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει πολλά μικρά κανόνια, τα οποία είχαν δυνατότητα ρίψης 360 μοιρών.
Πάνω από την βάση βρίσκονταν ένα περίβλημα σε σχήμα κώνου, το οποίο ήταν φτιαγμένο από ξύλο και προστάτευε το πλήρωμα του Άρματος. Στο πάνω μέρος της κατασκευής βρίσκονταν ένα σημείο παρατήρησης που έδινε το πλεονέκτημα στο πλήρωμα να παρατηρεί από ψηλά  όλο το πεδίο της μάχης και να αποφασίζει προς τα πού θα κινηθεί.




Για να κινηθεί αυτό το μεγάλο βάρος όμως χρειαζόταν και πολύ δύναμη. Έτσι, ο Λεονάρντο έναν μηχανισμό που μπορούσε να κινηθεί είτε από ανθρώπους είτε από άλογα που θα βρίσκονταν φυσικά  μέσα στο Άρμα.



Παρά το εντυπωσιακό της κατασκευής, το Άρμα του Λεονάρντο ήταν ακατανόητο από τεχνικής άποψης, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, και το πιο πιθανό είναι πως ποτέ δεν φτιάχτηκε ποτέ.




Ίσως το γεγονός πως η όλη κατασκευή θα ήταν πάρα πολύ βαριά  για να κινηθεί σε ένα πεδίο μάχης, να έβαλε φρένο στην ιδέα του ντα Βίντσι.



Πιθανόν ο Λεονάρντο σχεδίασε αυτό το μοντέλο του πολεμικού Άρματος για μια παρουσίαση στον ¨Ludovico il Moro¨, Δούκα του Μιλάνου γύρω στα 1485.



Το Άρμα, όπως και πολλές  άλλες κατασκευές του Λεονάρντο, έχει μια κλασσική καταγωγή. Όπως πολλοί άλλοι  καλλιτέχνες-μηχανικοί, ο Λεονάρντο έβλεπε στον κλασικό κόσμο για έμπνευση. Κάποιες φορές μάλιστα σύνδεε τα κλασσικά μοντέλα με δικές του τροποποιημένες ιδέες και έβρισκε λύσεις σε διάφορα προβλήματα.




Το Άρμα του ντα Βίντσι περιείχε όπως είπαμε πολλά μικρά και ελαφριά  κανόνια. Αυτά ήταν τοποθετημένα σε μια κυκλική πλατφόρμα, η βάση της οποίας είχε τέσσερις τροχούς και έδινε τη δυνατότητα να ρίχνει πυρά στους εχθρούς σε γωνία μέχρι και 360 μοιρών. Στο κάτω μέρος του Άρματος βρίσκονταν δύο μηχανισμοί με ρόδες σαν ερπύστριες ενός σύγχρονου τανκ που έδιναν κίνηση στο τεράστιο αυτό όχημα.


Ο πρόγονος αυτός του Da Vinci για το μοντέρνο άρμα μάχης, παρά το γεγονός ότι σίγουρα θα μπορούσε να προκαλέσει «σοκ και δέος» στο πεδίο μάχης του 15ου αιώνα, έπασχε από αρκετά προβλήματα. Ακόμη και με αρκετές τροποποιήσεις στα αρχικά σχέδια, συνέχιζε να είναι αντιμέτωπο με έναν αριθμό άλυτων προβλημάτων και τελικά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
Το σχέδιο του φαίνεται πως ήταν  αδύνατο και μάλιστα η ίδιες οι ζωγραφιές του Άρματος περιέχουν ένα μηχανικό λάθος που θα απότρεπε το Άρμα από το να κινηθεί: Οι ερπύστριες θα κατέληγαν να κινούνται με αντίθετες κατευθύνσεις  λόγω της φύσεως της κατασκευής. Βέβαια, το σχέδιο του ντα Βίντσι είχε σκοπό μόνο την παρουσίαση και δεν αποτελούσε φυσικά την τελική μορφή του Άρματος.
Ο σκοπός πάντως της κατασκευής του αυτής, ήταν κυρίως να εκφοβίζει και έπειτα να καταδιώκει τα αντίπαλα στρατεύματα.
Η ιδέα του να σκορπίζει κανείς πανικό και καταστροφή στα εχθρικά στρατεύματα αποτυπώνεται σε αυτό το χελωνοειδές όχημα, ενισχυμένο με μεταλλικές πλάκες και κυκλωμένο από κανόνια. Σε μια αίτηση για εργασία που προοριζόταν για τον δούκα του Μιλάνου, ο Da Vinci καυχιόνταν ότι «μπορώ να κατασκευάσω οπλισμένα οχήματα, ασφαλή και απρόσβλητα, τα οποία θα μπορούν να εισέρχονται στους πυκνούς εχθρικούς σχηματισμούς μόνο με την δύναμη των πυροβόλων τους και καμία ομάδα στρατιωτών δεν θα είναι τόσο ικανή που να μην μπορούν να την διασπάσουν. Και εκτός από αυτό, το πεζικό θα μπορεί να το ακολουθεί αρκετά αλώβητο και χωρίς να συναντά καμία αντίσταση».

Πηγές:
http://www.da-vinci-inventions.com/armoured-car.aspx
www.wikipedia.org
Καθώς και πληροφορίες  από το βιβλίο  (Τσαρλς Νικολ) Πτήσεις του μυαλού, Λεονάρντο ντα Βίντσι, από την Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.
Ομάδα: Οι ερευνητές
Μέλη: Ασλανίδης Ζαχαρίας, Δίγκας Γιώργος, Νικολαϊδης Λευτέρης, Πεχλιβανίδης Θανάσης
Αρχηγός Ομάδας: Σιδέρης Γιώργος
Δείτε και ΕΔΩ

Δείτε τα βίντεο







Πηγή:
paraxeno.com