Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Κοινή δήλωση BRICS: Η Παράνομη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία είναι απαράδεκτη

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική εξέδωσαν κοινή δήλωση των BRICS καταδικάζουν τη στρατιωτική δράση στη Συρία, που δεν έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Η δήλωση απευθύνει επίσης έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας.


Μερικά στιγμιότυπα από τη δήλωση:
Οι BRICS ειδικούς εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις εσωτερικές κρίσεις που έχουν προκύψει σε μια σειρά κρατών της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι κρίσεις αυτές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς προσφυγή στη βία ή εξωτερικές παρεμβολές και μέσω της δημιουργίας ευρούς εθνικού διάλογου με τον δέοντα σεβασμό για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των χωρών της περιοχής (Μέσης ανατολής) . Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη νομιμότητα των προσδοκιών των λαών της περιοχής να απολαμβάνουν πλήρη πολιτικές και κοινωνικές ελευθεριες και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τονίστηκε επίσης ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι συμβατές με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι απαράδεκτες.

Οι BRICS εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Συρία, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και την αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στη χώρα αυτή.




Πηγή:
grothia.gr