Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ρωσία προς ΗΠΑ: «Τέλος οι πτήσεις σας πάνω από τις νέες ζώνες ασφαλείας στην Συρία»

Η Ρωσία έστειλε σαφές μήνυμα απαγόρευσης πτήσεων του Διεθνούς Συνασπισμού ο οποίος επί της ουσίας βρίσκεται υπό αμερικανική ηγεσία, πάνω από τις νέες ζώνες ασφαλείας στη Συρία αναφέροντας την φράση «με ή χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση»
 
Αυτό ζήτησε ο ρώσος απεσταλμένος για το ζήτημα, Aleksandr Levrentyev, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στον Διεθνή Συνασπισμό, τον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ.
 
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Levrentyev ο οποίος βρίσκεται στην Αστάνα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, "ξεκινώντας από σήμερα (5/5) όλες οι πτήσεις θα απαγορεύονται πάνω από τις ζώνες ασφαλείας", διευκρινίζοντας ότι αν και το εν λόγω μέτρο δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη συμφωνία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή της.
 
"Ως εγγυητές τις συμφωνίας, θα παρακολοθούμε όλες τις ενέργειες που θα λαμβάνουν χώρα", υπογραμμίζει ο ρώσος απεσταλμένος, τονίζοντας παράλληλα ότι δε θα επιτρέπεται καμία πτήση "ειδικά από τον Διεθνή Συνασπισμό, με ή χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση".
 
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Συνασπισμός θα συνεχίσει κανονικά τις αεροπορικές επιδρομές του τόσο στην περιοχή της Ράκα, όπου βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, όσο και σε ορισμένες πόλεις που βρίσκονται κοντά στην ποταμό Ευφράτη.
 
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία ζήτησε επίσημη συγνώμη από τις οικογένειες των εκατοντάδων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από τις επιδρομές του Συνασπισμού στη Συρία και στο Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια.
 
Η συμφωνία για τη δημιουργία των τεσσάρων νέων ζωνών ασφαλείας στη Συρία υπογράφηκε χθες (4/5) στην Αστάνα του Καζακστάν, με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να ορίζονται ως εγγυητές, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι επεφυμήθηκε τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από τις ΗΠΑ, αν και οι τελευταίες διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις.




Πηγή: