Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η ΗΩΣ

Η ΗΩΣ ήταν η θεότητα προσωποποίηση της Αυγής, κόρη του τιτάνα Υπερίωνα και της τιτανίδας Θείας, επομένως αδελφή του Ήλιου του οποίου προηγείται κάθε μέρα στο ουράνιο ταξίδι και της Σελήνης.

Άνοιγε κάθε αυγή την με τα ρόδινα χέρια της την "Θύρα της Ανατολής". Έπειτα στεφανοφορείτο με άνθη που την εφοδίαζαν πτηνά και με πολύπτυχο πέπλο ανέβαινε στο τέθριππο άρμα της, ρίχνοντας άνθη και με υδρίες σκορπούσε ροδόσταμο (πρωϊνή δρόσος) στην Γη, της οποίας οι σταγόνες άστραπταν σαν διαμάντια στις πρώτες ακτίνες του ήλιου που ακολουθούσε.



Αυτό ήταν το καθημερινό έργο της Ηούς, της πανέμορφης αυτής θεότητας που εξύμνησαν τόσο οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές και με θαυμασμό περιέγραψαν τα ροδόχροα δάχτυλα της, τον χιονόλευκο λαιμό της,τους θαυμαστούς οφθαλμούς της, το απαστράπτον πέπλο της..

Με το πρόγραμμα "Ηώς" της ομώνυμης αστρικής αποστολής της Κραταιάς Αυτοκρατορίας των "Ε", παρείχετο περιποίηση, διατροφή και διαφύλαξη του νεογέννητου ανθρώπου μέχρι την ηλικία του απογαλακτισμού, που καθορίστηκε από τον Δία, σε δύο γήϊνα έτη..




[Aurora, ceiling fresco by Guido Reni, 1613–14; in the Casino Rospigliosi, Rome]


Πηγή:
Nicos Kastanias
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ