Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Θα πωλούσε κυκλαδικό ειδώλιο για ένα εκατομμύριο ευρώ

Σπάνιο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους 80 εκ. καθώς και χάλκινο ενεπίγραφο έλασμα, κατέσχεσε στα χέρια αρχαιοκαπήλου η Ελληνική Αστυνομία.

Τα δύο αντικείμενα φαίνεται πως έχουν πολύ μεγάλη αρχαιολογική αξία, και ο 46χρονος, που συνελήφθη το Σάββατο στον Άλιμο Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προσπαθούσε να τα πουλήσει αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ.



Μετά από πολύμηνη έρευνα για την ταυτοποίηση άγνωστου άνδρα που κατέχει ένα εξαιρετικά σπάνιο αρχαίο κυκλαδικό ειδώλιο και μία αρχαία επιγραφή, τα οποία προσπαθεί να πωλήσει έναντι του χρηματικού ποσού του 1.000.000 ευρώ, εντοπίσθηκε ο ανωτέρω σε χώρο στάθμευσης πλησίον της Μαρίνας Αλίμου και αποφασίσθηκε ο έλεγχός του.

Σε σακίδιο που κατείχε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αρχαία αντικείμενα.

Τα εξέτασε αρμόδια αρχαιολόγος του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για:

  • γυναικείο ειδώλιο πρωτοκυκλαδικής περιόδου, που χρονολογείται στο 2.800-2.300 π.Χ, αποτελούμενο από τρία συνανήκοντα μέλη, συνολικού μήκους -80- εκατοστών, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και 
  • επιγραφή σε χάλκινο έλασμα, μέγιστου μήκους -30- εκατοστών και μέγιστου ύψους -13- εκατοστών 
  • υπαγόμενα στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, εάν και εφόσον τα κατασχεθέντα είναι γνήσια, θα κατατεθεί και πόρισμα του υπουργείου Πολιτισμού.

Το κυκλαδικό ειδώλιο, κανονικού τύπου, αποτελεί σπάνιο εύρημα λόγω του ύψους του. Οι προϊστορικοί τεχνίτες των Κυκλάδων δημιουργούσαν στην πλειονότητά τους μικρά αγάλματα, από οκτώ έως 30 εκατοστά κατά μέσο όρο, καθώς δεν διέθεταν αφθονία υλικών. Έτσι, δεν εντοπίζονται συχνά ειδώλια ύψους 80 εκατοστών. Ένα παρόμοιο, με θραύσεις επίσης στα γόνατα και στο κεφάλι, έχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.



Η κλοπή των κυκλαδικών ειδωλίων είναι τεράστια. Κατά τον περασμένο αιώνα έβγαιναν αφειδώς σε δημοπρασίες και ξένα μουσεία εκατοντάδες από αυτά, που είχαν ανασκαφεί λαθραία. Είναι τέτοια η ζημιά που έχει γίνει, ώστε δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς ήταν η χρήση τους κατά την αρχαιότητα, εφόσον λείπουν τα ανασκαφικά δεδομένα.

Το ειδώλιο μεταφέρθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η πρώτη, μακροσκοπική εξέταση, δείχνει πως είναι γνήσιο. Μάλιστα, σώζει την αρχαία πάτινα, κάτι που ίσως βοηθήσει στο να δούμε τα χρώματά του, όπως εξηγούν οι ειδικοί (όλα τα αρχαία αγάλματα ήταν ζωγραφισμένα ή/και χρωματισμένα, αλλά δεν έχουν σωθεί τα χρώματά τους). Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν μικροσκοπικές έρευνες, οι μόνες που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητά του.

Το χάλκινο έλασμα με την επιγραφή παραδόθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο. Η αξία του εξαρτάται από την προέλευσή του όπως και από τη χρονολόγησή του.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα κληθεί να συστήσει επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη γνησιότητά τους, όπως και την εμπορική αξία των αρχαίων- η αρχαιολογική είναι ανεκτίμητη. Ειδικά για το κυκλαδικό ειδώλιο, αναμένεται πως είναι μεγαλύτερη της τιμής παζαρέματος. Οι ειδικοί θα εξετάσουν τιμή πώλησής του σε δημοπρασία με βάση παρόμοια ειδώλια που ίσως έχουν πωληθεί.

Εάν η τιμή υπερβαίνει τις 150 χιλιάδες ευρώ, τότε σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο ο κατηγορούμενος θα παραπεμφθεί για κακούργημα





Πηγή:
Α. Καρατάσου,