Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Έρευνα: Γενετική παραλλαγή κάνει τους κατοίκους του Μυλοπόταμου Κρήτης να ζουν πολλά χρόνια!

Καταναλώνουν πολλά τυριά, κρέατα, τροφές με πολλά λιπαρά, και όμως η υγεία τους είναι πολύ καλή και φτάνουν σε μεγάλη ηλικία.

Οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής του Μυλοποτάμου στην Κρήτη διαθέτουν ένα γονίδιο που του προστατεύει από την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μάλιστα, είναι ίσως οι μοναδικοί στον κόσμο που είναι "εφοδιασμένοι" από τη φύση με μια γονιδιακή παραλλαγή που ονομάζεται λιποπρωτεϊνη χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας, η οποία τους προστατεύει και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η απίστευτη ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων στην οποία μετέχουν και Έλληνες επιστήμονες.

Το επόμενο βήμα τώρα για την επιστημονική κοινότητα είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο, βάσει αυτή της γονιδιακής παραλλαγής.

Η ομάδα ερευνητών από το βρετανικό Ινστιτούτο γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute, στο Cambridgeshire, ανέλυσε το γονιδίωμα 250 κατοίκων της περιοχής, ανακαλύπτοντας αυτή τη γενετική παραλλαγή που δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα.

Τα άτομα με την γονιδιακή παραλλαγή είχαν χαμηλότερα επίπεδα και των δύο "κακών" φυσικών λιπών, που ονομάζονται τριγλυκερίδια και "κακή" χοληστερόλη.

Η Lorraine Southam, από την ομάδα των ερευνητών, δήλωσε ότι μελετώντας απομονωμένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο μπορούσαν να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που ήταν λιγότερο συχνές σε κοσμοπολίτικους πληθυσμούς και στη συνέχεια να εξετάσουν τα αποτελέσματά τους στην υγεία.

Στον ορεινό πληθυσμό του Μυλοποτάμου βρέθηκε αυτή η γενετική παραλλαγή, που δεν εντοπίζεται πουθενά αλλού στον κόσμο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, εκτός από μεμονωμένα άτομα. Για παράδειγμα, με αντίστοιχα στοιχεία στο γονιδίωμά τους βρέθηκαν μόλις ένας άνδρας στην Τοσκάνη της Ιταλίας και μερικοί άλλοι, που ανήκουν στην κοινότητα των Αμίς στην Αμερική.

Ο καθηγητής Jeremy Pearson, αν. διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Βρίσκοντας αυτό το πολύ σπάνιο γενετικό σφάλμα σε μια μικρή κοινότητα στην Κρήτη, έχουμε συμπληρώσει ένα κομμάτι του παζλ που δείχνει πώς λειτουργούν τα γονίδια μας για να μας προστατεύσουν ή να μας βάλουν σε κίνδυνο. Αυτό ανοίγει την πόρτα για την εξεύρεση μελλοντικών φαρμάκων, προσφέροντάς μας την προστασία από καρδιακές παθήσεις».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communication και στην εφημερίδαTimes of London.




Πηγή: