Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Η CIA έχει ένα μεγάλο ιστορικό στο να σχεδιάζει δολοφονίες ηγέτών σε όλο τον κόσμο

Το αμερικανικό πρακτορείο πληροφοριών αναφέρει πως η CIA από το 1947 κατάφερε να ρίξει απο την εξουσία ή να σκοτώσει μια σειρά ηγετών σε όλο τον κόσμο – είτε άμεσα είτε πιο έμμεσα χρησιμοποιώντας χειραγώγηση της ψυχολογίας της μάζας ,τοπικούς στρατιωτούς ή τοπικά προσληφθέντες εγκληματίες και αντιφρονούντες.


Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Βόρειας Κορέας, η CIA δεν εγκατέλειψε τους παλιούς της τρόπους. Σε δήλωσή του την Παρασκευή, κατηγόρησε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της CIA και της Νοτίου Κορέας είναι πίσω από μια υποτιθέμενη πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Kim Jong-un.
Η προσπάθεια, σύμφωνα με το υπουργείο, αφορούσε «τη χρήση βιοχημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων ραδιενεργών ουσιών της νανο-δηλητηριώδους ουσίας» και το πλεονέκτημα ήταν ότι «δεν απαιτείται πρόσβαση στον στόχο και τα θανατηφόρα αποτελέσματά τους θα εμφανιστούν μετά από έξι ή δώδεκα Μήνες«.
Το πρόσωπο που ευθύνεται άμεσα ήταν, κατά τα φαινόμενα, ένας ΒορειοΚορεάτης που εργαζόταν για τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.
Ένας εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.
Αλλά παρόλο που ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν μπορεί να απορριφθεί ως εξωφρενικός – δεδομένου του μακρού καταλόγου της αμερικανικής συμμετοχής σε πραξικοπήματα και δολοφονίες σε όλο τον κόσμο – ο οργανισμός αναγκάστηκε να περιορίσει τέτοιες δολοφονίες μετά από έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970 που εξέθεσε την κλίμακα των πράξεων του.
Μετά την έρευνα, ο πρόεδρος Gerald Ford υπέγραψε το 1976 μια εκτελεστική εντολή που δηλώνει: «Κανένας υπάλληλος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα εμπλακεί ή θα συνωμοτήσει σε πολιτική δολοφονία».
Η εκτελεστική εντολή αυτή έφερε εν μέρει αμηχανία για το ρόλο της CIA που εκτέθηκε δημόσια – αλλά και για την αποδοχή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι τα πραξικοπήματα και οι δολοφονίες που εμπνεύστηκαν από τις ΗΠΑ συχνά αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές.
Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ δεν εγκατέλειψαν εντελώς τη στρατηγική, απλώς αλλάζοντας την ορολογία από τη δολοφονία σε στοχοθετημένες δολοφονίες, από εναέρια βομβιστική επίθεση των προέδρων σε επιθέσεις με τρομοκράτες σε υποτιθέμενους τρομοκράτες. Αεροπορικές βομβιστικές επιθέσεις  περιλάμβαναν τον Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης το 1986, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Σερβία το 1999 και τον Ιράκ τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.
Τα προηγούμενα καλά τεκμηριωμένα επεισόδια περιλαμβάνουν τον πρώτο πρωθυπουργό του Κονγκό Patrice Lumumba του Κονγκό, που κρίθηκε από τις ΗΠΑ ότι είναι πολύ κοντά κοντά στη Ρωσία. Το 1960, η CIA έστειλε έναν επιστήμονα για να τον σκοτώσει με ένα θανατηφόρο ιό, αν και αυτό ήταν περιττό αφού απομακρύνθηκε από το αξίωμα το 1960 με άλλα μέσα.
Άλλοι ηγέτες που στόχευτηκαν να δολφονηθούν τη δεκαετία του 1960 περιλάμβαναν τον Δομινικανό δικτάτορα Ραφαέλ Τρουχίλο, τον πρόεδρο Σουκάρνο της Ινδονησίας και τον πρόεδρο Ngo Dinh Diem του Νοτίου Βιετνάμ.
Το 1973, η CIA βοήθησε να οργανωθεί η ανατροπή του προέδρου της Χιλής, Salvador Allende, που θεωρήθηκε πολύ αριστερός: πέθανε την ημέρα του πραξικοπήματος.
Η υποτιθέμενη βόρεια κορεατική πλοκή υπενθυμίζει τη δολοφονία του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006. Μία βρετανική έρευνα κατέληξε ότι είχε σκοτωθεί από το ρωσικό πρακτορείο μυστικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησε το πολόνιο που ήταν κρυμμένο σε μια τσαγιέρα.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολύ πιο εξελιγμένες μεθόδους από το πόλονιο σε ένα δοχείο τσαγιού, ειδικά στους τομείς του ηλεκτρονικού και του κυβερνοχώρου. Ένα έγγραφο που διαρρεύσε από το WikiLeaks και κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος έδειξε ότι η CIA τον Οκτώβριο του 2014 ερευνούσε την πειρατεία σε συστήματα ελέγχου αυτοκινήτων. Αυτή η ικανότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει σε έναν πράκτορα να οργανώσει μια συντριβή αυτοκινήτου.

Πρόσφατες αποτυχημένες βορειοκορεατικές απόπειρες πυραύλων – καθώς και σημαντικές αποτυχίες στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – έχουν δείξει την CIA οτι ευθυνόταν για άμεση ή έμμεση φύτευση ιών στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.




Πηγή:
grothia.gr