Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ο πρόεδρος του Καναδά απαιτεί από τον Πάπα να ζητήσει συγνώμη για την κακοποίηση παιδιών από την Καθολική Εκκλησία

Ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau ζήτησε από τον Πάπα Φράνσις να επισκεφθεί τον Καναδά για να ζητήσει συγνώμη για δεκαετίες κακοποίησης που υπέφεραν τα ιθαγενή παιδιά σε σχολεία που διευθύνει η Καθολική Εκκλησία.

Το Καναδικό σύστημα «οικιστικών σχολείων» δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να αφομοιώσει τους αυτόχθονες λαούς στην καναδική κοινωνία. Τα παιδιά διαχωρίστηκαν από τις οικογένειές τους σε μια προσπάθεια να τους απαλλάξουν από τις παραδοσιακές τους κουλτούρες.

Στα σχολεία απαγορεύτηκε στα παιδιά να μιλούν τη γλώσσα τους ή να ασκούν τη δική τους κουλτούρα. Πολλά παιδιά υπέστησαν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Πάνω από 150.000 παιδιά πέρασαν από το σχολικό σύστημα και το τελευταίο έκλεισε μόλις το 1996.

Μια έκθεση του 2015 από την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στα σχολεία ήταν «πολιτιστική γενοκτονία». Η έκθεση ζητούσε μια πατρική απολογία στους επιζώντες ως μέρος της διαδικασίας συμφιλίωσης.

Το Βατικανό δεν έχει σχολιάσει το αίτημα. Ωστόσο, δήλωσε ότι η συζήτηση «επικεντρώθηκε στα θέματα ενσωμάτωσης και συμφιλίωσης, καθώς και στη θρησκευτική ελευθερία και τα τρέχοντα ηθικά ζητήματα».




Πηγή: