Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Μωσαϊκό 1.800 ετών βρέθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη της Πέργης

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Πέργη στην Μ.Ασία, ανακοίνωσε ότι στην αρχαία πόλη βρέθηκε ένα νέο ψηφιδωτό. Το ψηφιδωτό των 1.800 ετών απεικονίζει την θυσία της Ιφιγένειας, κόρης του βασιλιά Αγαμέμνονα στην ελληνική μυθολογία, κατά τον Τρωικό πόλεμο.
Ο υπεύθυνος της ανασκαφής ανέφερε ότι κατά τα πρώτα χρόνια των ανασκαφών πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα όσον αφορά τις προσπάθειες αποκατάστασης στην περιοχή αυτή της αρχαίας ελληνικής Πέργης
Μ.Ασία - Η αρχαία ελληνική Πέργη -Αρχαιολογικός χώρος

Στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου, η περιοχή που περιλαμβάνει την Κρήνη ( Kesos)Κησος στα βόρεια και με κατεύθυνση προς τα νότια αναδιατάχθηκαν και οι ανασκαφές κατά μήκος της Δυτικής Οδού επιταχύνθηκαν. Σε όλες τις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν ανακαλυφθεί πολυάριθμα γλυπτά και αντικείμενα και ο υπεύθυνος παρατήρησε ότι αυτό το συγκεκριμένο μωσαϊκό έχει πυο ανακαλυφθεί προκαλεί τον «ενθουσιασμό» των ερευνητών.
"Κατά τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Πέργη ανακαλύφθηκε ένα μωσαϊκό το οποίο απεικονίζει τη σκηνή της θυσίας της Ιφιγένειας κατά τον Τρωικό πόλεμο. Κάναμε την ανακάλυψη κάνοντας ανασκαφές ενός καταστήματος που βρίσκεται στη Δυτική Οδό της αρχαίας πόλης.

Ανακαλύψαμε το σημείο και το χαρακτηρίσαμε ως "περιοχή ιερών λατρευμάτων". Μετά από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από εργαστηριακούς ειδικούς, το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο υπόγειο καταστήματος. Αυτή είναι η πρώτη μας ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους, γιατί ποτέ δεν ανακαλύψαμε ένα μωσαϊκό σαν αυτό και που είναι ηλικίας 1.800 ετών ".


ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ





Πηγή: