Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Κλεαγέτη: η αρχηγός των Κρητών στις μάχες κατά των Βυζαντινών!!!

Η Κλεαγέτηιέρεια της Αρτέμιδος υπήρξε κόρη της Ζηνόκλειας, ιέρειας της Ήρας.Το 960 μ.χ. σε ηλικία μόλις 25 ετών περιδιαβαίνοντας όλα τα οχυρά εμψύχωνε τους κρητικούς πολεμιστές. Ήταν πολύ μορφωμένη και γόνος Ιερατικής οικογένειας. Η μητέρα της, Ζηνόκλεια είχε πάρει μέρος στη μάχη της Κρήτης κατά των βυζαντινών το 949 μ.χ., τελούσε τα Ελληνικά Μυστήρια και είχε διδάξει τη Κλεαγέτη από μικρή πως να πολεμά τους βυζαντινούς κατακτητές.. 
   Το 960 μ.χ ο βυζαντινός αυτοκράτωρ Ρωμανός Β’ και ο παρακοιμώμενος Ιωσήφ Βρίγγας ανέθεσαν στον Αρμένιο στρατηγό Νικηφόρο Φωκά τον αφανισμό της Κρήτης και των Κρητικών. Ο τεράστιος βυζαντινός στόλος ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουλίου 960. 


Αποτελείτο από 3300 πλοία που μετέφεραν στρατό και εφόδια. Οι βυζαντινοί είχαν στρατολογήσει βάρβαρα στίφη Σλάβων, Αρμενίων και Ρώσων, για να κατασφάξουν τους Έλληνες της Κρήτης.
Οι Έλληνες γρήγορα έμαθαν τα νέα και άρχισαν να οχυρώνονται. 
Η ιστορία έχει καταγράψει ως επικεφαλής της ηρωικής αντιστάσεως την Κρητικοπούλα Ιέρεια της Αρτέμιδος Κλεαγέτη.
Οι Κρητικοί Ιερείς και Ιέρειες μόλις αντίκρισαν του πρώτους βυζαντινούς στρατιώτες έκαναν καθαρμό σε όλο το Νησί για να φύγει το χριστιανικό μίασμα.
Ο Νικηφόρος Φωκάς αμέσως μετά την απόβαση αρχίζει γενική επίθεση. Σφάζει αρκετούς Κρητικούς τις πρώτες ημέρες. Νοιώθοντας ότι η νίκη του θα είναι εύκολη εξ αιτίας του τεραστίου όγκου του στρατεύματός του, δίνει 10.000 βυζαντινούς στρατιώτες στον στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά και τον διατάσσει να εισβάλει στην ενδοχώρα του Νησιού και να κατασκοπεύσει τους Κρητικούς.
Η ατρόμητη Ιέρεια Κλεαγέτη απαντά με ανταρτοπόλεμο. Βάζει τις Κρητικοπούλες να δίνουν κρασί στους βυζαντινούς στρατιώτες, να τους μεθούν και να αποσπούν πληροφορίες. Αφού τους διέλυσαν την πειθαρχία η Κλεαγέτη διέταξε τους 400 Κρητικούς που είχε υπό τις διαταγές της να λάβουν θέσεις μάχης στα βουνά.
Η νεαρή Ιέρεια αμέσως διατάζει επίθεση. Εμψυχωμένοι απο την ατρόμητη Ιέρεια τους που όρμησε πρώτη 35.000 Κρητικοί, μαζί με τα γυναικόπαιδα,εφορμούν εναντίον των Βυζαντινών κατακτητών.
Ο Νικηφόρος Φωκάς ταράζεται από την ξαφνική επίθεση.Αλλά πριν προλάβει να ανταπαντήσει,καταμετρά 90.000 χιλιάδες νεκρούς οι περισσότεροι από τα επίλεκτα βυζαντινά σώματα των Αρμενίων.
Ο Πρίσκος διέσωσε τα λόγια της:"Γενναίοι άνδρες και γυναίκες,αιώνες τώρα πολεμούμε τους Ρωμαίους.Οι θεοί δεν μας εγκατέλειψαν,πάντα στέκονται στο πλευρό μας.Μόλις κατατροπώσαμε τους Ρωμαίους του Παστιλά.Τώρα θα λιγοψυχήσουμε μπροστά σε έναν ασεβή Ρωμαίο;Εμπρός!Τραβήξτε τα σπαθιά!Ακονίσατε τους πέλεκυς!Τεντώσατε τα βέλη.Θάνατος στους Ρωμαίους κατακτητές! Βοήθησε μας Τοξόκλυτη Θεά.Ίσιωσε τα θανατερά βέλη μας να βρουν τον στόχο τους!"    Μόλις οι Κρητικοί είδαν τους βυζαντινούς αποδιοργανωμένους ξεκίνησαν επίθεση με επικεφαλής την ηρωική Ιέρεια της Αρτέμιδος. Οι βυζαντινοί αντιστάθηκαν με σθένος. Η Κλεαγέτη σημάδεψε με το τόξο της τον βυζαντινό στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά, κτύπησε το άλογό του και τον ανάγκασε να ξεκαβαλικέψει. Αμέσως χύμηξε πάνω του με το τσεκούρι της και τον σκότωσε.
 Ο Νικηφόρος Φωκάς αναγκάζεται να σαλπίσει υποχώρηση. Έβλεπε πια ότι ήταν πολύ δύσκολο να κατατροπώσει τους Κρητικούς και μάλιστα με τέτοια οχυρά. Αποφάσισε, γράφει ο Λέων Διάκονος, να πολιορκήσει τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και  ναλιμοκτονήσει τους Κρητικούς μέχρις ότου κατασκευάσει νέες πολιορκητικές μηχανές. Έτσι τελείωσε ο χειμώνας του 960-961.
Η κατάκτηση της Κρήτης ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 961.
Οι πηγές κατέγραψαν 200.000 νεκρούς Κρητικούς, μαζί με τα γυναικόπαιδα, που γενοκτόνησαν οι βυζαντινοί υπάνθρωποι. Μαζί με τους ήδη νεκρούς Κρητικούς στα πεδία των μαχών, το Ολοκαύτωμα της Κρήτης αριθμεί 270.000 νεκρούς, σφαγιασθέντες από τα βυζαντινά στίφη του Νικηφόρου Φωκά.
   Ο Νικηφόρος Φωκάς, χωρίς κανένα ίχνος θεοσέβειας, ανδρείας και πολιτισμού,ζήτησε να βρουν το πτώμα της Ιέρειας Κλεαγέτης. Μόλις οι βυζαντινοί το βρήκαν, ο βάρβαρος Αρμένιος στρατηγός διέταξε να της κόψουν το κεφάλι και να το καρφώσουν σε ένα κοντάρι. 
Αφού το έφτυσε, το περιέφερε πάνω στο άλογό του ως τρόπαιο...
  Ο Νικηφόρος Φωκάς για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Κρήτης διατάσσει την φυλετική αλλοίωση του Κρητικού λαού. Εγκαθιστά στο ηρωικό Νησί βαρβάρουςΣλάβους, Ρώσους και Αρμένιους. Επιπλέον διατάσσει τους μοναχούς των χριστιανών να εκχριστιανίσουν βιαίως τον Κρητικό λαό. Ο Νίκων ο «Μετανοείτε» αποβιβάζεται στην Κρήτη με προστασία βυζαντινής φρουράς και αρχίζει νέες σφαγές.
  Η Γενοκτονία 270.000 Κρητικών από τους βυζαντινούς κατακτητές το 961μ.χ έχει χαραχθεί βαθιά στην μνήμη όλων των Ελλήνων παρά τις προσπάθειες των νεοβυζαντινών κατακτητών να την διαγράψουν. 


Πηγές:
Λέων Διάκονος, Ιστορία
M. Canard, Byzance et les Arabes
Πρίσκος, Κρητικά, στην συλλογή Jus Graeco-Romanum
Γρηγορίου Παπαδοπετράκη, Ιστορία των Σφακίων, Αθήνα 1971
Πηγή:
mythiki-anazitisi.blogspot.gr
olympospress.blogspot.gr