Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

«Πέτρες χωρίς αξία» τα κλεμμένα Μάρμαρα για τον λόρδο Έλγιν! (Βίντεο)



Κι όμως! Είναι τίτλος ταινίας του 1985 η οποία αφηγείται το πώς ο λόρδος Έλγιν πήρε τα μάρμαρα από την Ακρόπολη και τα μετέφερε στο Λονδίνο
Σε αυτήν παίζουν αστέρες του Χόλιγουντ, όπως o νεαρός τότε ο Χιου Γκραντ…
Στο σχετικό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ μπορείτε να δείτε σπάνια υποβρύχια πλάνα από το σημείο που είχε βυθιστεί το πλοίο «Μέντωρ» που μετέφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα, στα ανοιχτά των Κυθήρων.

Από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Έλγιν δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος (περίπου το ήμισυ) από το σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και ένα σπόνδυλο από κίονα. Η μεταφορά αυτών των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στην Αγγλία αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού γινόταν από λιμάνι σε λιμάνι. Το πλοίο «Μέντωρ» βούλιαξε και τα γλυπτά, ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στον βυθό ανελκύστηκαν από Έλληνες δύτες στα Κύθηρα και έφτασαν τελικά στην Βρετανία το 1804.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ Μάιλς, είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που στηρίζουν τον αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων.
Κατά τη διάρκεια της ταινίας, που προβλήθηκε και στο βρετανικό Channel 4, ακούγεται και η φράση -από την οποία η ταινία πήρε τον τίτλο της- «το πλοίο μετέφερε πέτρες άνευ αξίας» εννοώντας τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Όπως είναι λογικό, το βίντεο αυτό έχει αποκτήσει επίκαιρο ενδιαφέρον λόγω της νέας προσπάθειας επιστροφής των μαρμάρων στην Αθήνα.

Δείτε βίντεο με το σχετικό απόσπασμα, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο:






Πηγή:
apocalypsejohn.com