Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

UNESCO: Η ελληνική Αφροδισιάδα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Τετράπυλον αποτελεί το κύριο αξιοθέατο της Αφροδισιάδας (φωτ.: Aphrodisias Museum)

Ήταν μια μικρή ελληνική πόλη στην Καρία της Μικράς Ασίας, χτισμένη 100 χλμ. από την ακτή. Πήρε το όνομά της από το ναό προς τιμή της θεάς Αφροδίτης. Η στάση της κατά τον Α’ Μιθριδατικό πόλεμο και η βοήθεια που έδωσε στη Ρώμη την έβγαλε από την αφάνεια, και έτσι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδος σήμανε μια μακρά φάση ευημερίας και προνομίων.

Η Αφροδισιάδα μεταξύ του 610 και του 670 μετονομάστηκε σε Σταυρούπολη, και παρέμεινε γνωστή για το ναό της (υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα κέντρα λατρείας της Αφροδίτης), για τα μάρμαρα και τη σχολή γλυπτικής της. Τα έργα που έβγαιναν από τα εργαστήριά της κοσμούσαν όλα τα ισχυρά κέντρα της αυτοκρατορίας.
Από τον 12ο έως τον 13ο αιώνα δέχτηκε τις επιδρομές του στασιαστή Θεόδωρου Μαγκαφά και των Σελτζούκων Τούρκων. Οι επιδρομές αυτές οδήγησαν στην εγκατάλειψή της τον 13ο αιώνα.



Η διαφορά της από τις άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας είναι η ποικιλία διαφορετικών οικοδομημάτων: Το σύνολο αυτό περιλαμβάνει το θέατρο, την αγορά, το βουλευτήριο, το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο ελληνικό στάδιο, το σιντριβάνι, και το ωδείο. Επιπλέον στο υπαίθριο μουσείο διατηρούνται πολλά γλυπτά και άλλα πολύτιμα εκθέματα.
Πλέον ο αρχαιολογικός χώρος Αφροδισιάδας περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 17. Η αρμόδια επιτροπή που συνεδριάζει στην Κρακοβία έδωσε το πράσινο φως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η Αφροδισιάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία με καλοδιατηρημένα αγάλματα, μνημεία, επιγραφές, αρχιτεκτονικές δομές και λατομεία μαρμάρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.





Πηγή: