Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ο εκπολιτιστής!

Κι αν εξετάσεις τη δράση του Αλέξανδρου, θα διαπιστώσεις, ότι τους Υρικανούς δίδαξε να συνάψουν νόμιμους γάμους, και τους Αραχωσίους να καλλιεργούν τη γη και έπεισε τους Σογδιανούς, να συντηρούν τους γέρους πατεράδες τους, και να μην τους σκοτώνουν και τους Πέρσας να σέβονται τις μητέρες τους, αλλά να μη συνουσιάζονται μαζί τους.
Και πόσο αξιοθαύμαστη φιλοσοφία, είναι εκείνη που μαθαίνει τους Ινδούς να λατρεύουν τους θεούς της Ελλάδος και τους Σκύθας να θάβουν όσους πεθαίνουν και να μην τους καταβροχθίζουν.... Ο Αλέξανδρος εξημέρωσε ολόκληρη την Ασία και έκανε τον Όμηρο, ανάγνωσμα της, και των Περσών και των Σογδιανών και των Γεδρωσίων τα παιδιά ψάλλουν τις τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλέους...

Και ο Αλέξανδρος έπεισε τη Βακτριανή και τον Καύκασο να προσκυνήσουν τους θεούς των Ελλήνων...
Και ο Αλέξανδρος, απάνω από εβδομήντα πόλεις θεμελίωσε μέσα σε βάρβαρα ένθη και διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό στην Ασία και απέσπασε τους ανθρώπους από το θηριώδη και άγριο τρόπο ζωής.
Τους νόμους του Πλάτωνος λίγοι διαβάζουμε, αλλά τους νόμους του Αλέξανδρου μυριάδες άνθρωποι και εφάρμοσαν και εφαρμόζουν και γίναν πιο ευτυχείς, όσοι κατακτήθηκαν από τον Αλέξανδρο, παρά όσοι γλύτωσαν.
Γιατί τους δεύτερους κανείς δεν τράβηξε από το άθλιο τρόπο που ζούσαν, ενώ τους άλλους ανάγκασε ο νικητής να ζουν ευτυχισμένοι.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ: ΗΘΙΚΑ
"ΠΕΡΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΥΧΗΣ Η ΑΡΕΤΗΣ" παρ. 5.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΧΟΪΛΟΥΣ


Πηγή: