Τρίτη 12 Μαΐου 2015

"Σημαντικές συμφωνίες στο περιθώριο της παρέλασης στη Μόσχα"

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας διεξήχθη με μεγαλοπρέπεια, σε απευθείας μάλιστα μετάδοση από το κανάλι της ελληνικής βουλής, καθώς στην Κόκκινη Πλατεία η πρόεδρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Η κατάσταση στην Ουκρανία, είναι βέβαιο ότι δεν απέτρεψε τις ηγεσίες των χωρών της Δύσης να αποκωδικοποιήσουν το έμμεσο μήνυμα τπυ Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υπερτόνισε τη συμβολή των χωρών της Δύσης στην ήττα του Άξονα…

Ωστόσο τα σημαντικά συνέβησαν στο παρασκήνιο και αφορούν τις 32 συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν Ρωσία και Κίνα, οικονομικές και στρατιωτικές, εκπροσωπούμενες από τους προέδρους τους.
Καταρχήν, υπεγράφη συμφωνία βάσει της οποίας η ρωσική τράπεζα Sberbank ανοίγει απευθείας πιστωτική γραμμή, ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, προς την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης, υπεγράφησαν οικονομικές συμφωνίες που αφορούν κοινές οικονομικές δραστηριότητες στην ευρασιατική οικονομική ζώνη.


Συζητήθηκε και η προοπτική δημιουργίας μιας κοινής τράπεζας επενδύσεων. Επίσης υπήρξαν συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας. Υπεγράφη όμως και συμφωνία για την αγορά και την παραγωγή στην Κίνα μαχητικών της Sukhoi. Η συμφωνία αυτή είναι ύψους 3 δισ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος Πούτιν, αφού χαρακτήρισε την Κίνα στρατηγικό εταίρο» της Ρωσίας, είπε πως η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων είναι ο βασικός στόχος. Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρόεδρος συζήτησαν, επίσης, για διμερή και διεθνή θέματα.

Υπεγράφησαν, τέλος, συμφωνίες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων, αλλά και για κοινά σχέδια στο διάστημα.


Πηγή:
defence-point.gr