Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

"ΚΑΒΑΛΑ: Φάκελος Μασονία – Λίστα με ονόματα (Part One)"

masonia-495x329Είναι σαφώς από τα θέματα για τα οποία αρκετοί γνωρίζουν, δύσκολα όμως μιλάει κανείς άνετα. Ψιθυριστά μόνο μπορεί να ακούσεις κάποιον να λέει σε ένα φίλο του ”αυτός εκεί είναι μασόνος” ή ”ξέρεις, αυτοί κάνουν κουμάντο”. Κρυψίνοια που προέρχεται από ένα ακαθόριστο συναίσθημα φόβου για ένα ‘κλειστό κλαμπ’ το οποίο ξεπερνώντας πολιτικές και γραφειοκρατείες, κινεί νήματα.
Στην Καβάλα, όλοι γνωρίζαμε από μικροί ότι το κτίριο στην οδό 7ης Μεραρχίας είναι Μασονική Στοά. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη τότε, καμία ταμπέλα, απλά ένα σφραγισμένο κτίριο. Κι όμως, όλοι γνώριζαν. Από το 2000 και μετά κυρίως ο Τεκτονισμός επιχείρησε διεθνώς ένα ‘άνοιγμα’ προς το ευρύ κοινό επιζητώντας να διώξει αυτό το στίγμα του ‘σκοτεινού’ και ‘μυστήριου’, δείχνοντας έξω ένα άλλο πρόσωπο. Σ’ αυτή την προσπάθεια συνέβαλλε και η έκδοση το 2003 του βιβλίου του Dan Brown ‘Κώδικας Ντα Βίντσι’ προωθώντας μια καθαρά τεκτονική version της ιστορίας, παρουσιάζοντας τους Τέκτονες ως ‘προστάτες’.
DaVinciCodeΚαι ξαφνικά, είδαμε Τέκτονες να παρελάζουν κανονικά με τα άμφια τους στην Αθήνα, και εδώ στην Καβάλα, την Στοά ‘Πλάτων’ να αναρτά τελικά ταμπέλα δημόσια και να παρουσιάζεται φανερά στον κόσμο της Καβάλας, αποκτώντας ακόμη και ιστοσελίδα. Φανερά όντως; Πέρα από 1-2 ονόματα, δεν πρόκειται να βρείτε σ’ αυτήν ποιοί ακριβώς είναι οι Καβαλιώτες που είναι μέλη της. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Εφόσον οι Τέκτονες δεν κάνουν κάτι κακό, εφόσον διατελούν φιλανθρωπικό έργο όπως διατείνονται, ποιός ο λόγος να κρατούν μυστική την ταυτότητά τους;
Η απάντηση έρχεται από τα δικά τους γραπτά. Διότι οι μη Τέκτονες, όλοι εμείς οι υπόλοιποι δηλαδή, είμαστε ‘βέβηλοι’. Θεωρούμαστε κατά κάποιο τρόπο ‘κατώτεροι’, καθώς δεν έχουμε την δική τους ‘γνώση’. Ακούγεται κάπως ρατσιστικό; Αλλά είναι κάτι που δεν πρόκειται να σας πουν ποτέ ανοιχτά. Στον γράφων, έχει γίνει στο παρελθόν δύο φορές πρόταση να γίνει Τέκτονας, και φυσικά αρνήθηκε. Από την εμπειρία μου και από όσους Τέκτονες έχω γνωρίσει, τουλάχιστον της νέας γενιάς, μπορώ να πω ότι χαρακτηρίζονται από την αδυναμία για δύο κυρίως πράγματα: Τα χρήματα (βλέπε και εξουσία), και το σεξ.
Picture
Πανοραμική άποψη της Στοάς ‘Πλάτων’ στην οδό 7ης Μεραρχίας.
Υπάρχουν βέβαια πολλοί επιφανείς άνθρωποι της Καβάλας που είναι Τέκτονες και όντως έχουν προσφέρει στην πόλη, κυρίως της παλιάς γενιάς. Ένας από αυτούς σύμφωνα με τη λίστα του 1992 που δημοσιεύουμε, ο κ. Ρουδομέτωφ Νικόλαος, ιδρυτής του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, το όνομα του οποίου εμφανίζεται ως Α΄ Επόπτης της Στοάς ‘Πλάτων’. Το ‘Off The Record’ επικοινώνησε μαζί του ρωτώντας εάν και τι γνωρίζει ο κ. Ρουδομέτωφ γενικά για το θέμα ‘Μασονία στην Καβάλα’. Η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζει και πολλά, και ότι απλά η παρουσία των Τεκτόνων στην Καβάλα πρέπει να είναι πολύ παλιά μιας και το κτίριο της Στοάς ‘Πλάτων’ είναι προπολεμικό. Εάν αυτή η λίστα όμως είναι αυθεντική, ίσως θα μπορούσε να μας εξηγήσει τι ακριβώς κάνει το όνομά του εκεί, αλλά και τι λόγο έχει να το αποκρύψει.
Picture 5
Το εσωτερικό της Στοάς ‘Πλάτων’ στην οδό 7ης Μεραρχίας.
Ίσως θα μπορούσαν να μας εξηγήσουν κάποια στιγμή οι Τέκτονες, τι ακριβώς εννοούν όταν αποκαλούν όλους εμάς ‘βέβηλους’, αλλά και τι σημαίνει η φράση ‘Πας αδελφός οφείλει ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΑΚΟΗ στις αποφάσεις της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος’. Δεν ακούγεται καθόλου δημοκρατικό αυτό, έτσι δεν είναι; Και αναρωτιόμαστε, τι συμβαίνει στην περίπτωση που μια τέτοια απόφαση συμφέρει μόνο τα μέλη των Τεκτονικών Στοών, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τα ζητούμενα της ‘βέβηλης’ κοινωνίας. Τι γίνεται π.χ. εάν η εθνική συνείδηση έρθει σε σύγκρουση με την ‘τεκτονική συνείδηση’ στη συνάντηση με έναν Τούρκο ‘αδελφό’. Ποιό από τα δύο υπερτερεί άραγε;
Πολλές ‘μυστικές’ συναντήσεις λαμβάνουν μέρος, συναντήσεις που δεν βλέπουν καθόλου το φως της δημοσιότητας, ανακοινώνονται πολύ αργότερα ή βάζουν προμετωπίδα στα ΜΜΕ μια άλλη αιτία. Εάν π.χ. αναρωτιέστε τι ακριβώς έκανε εδώ στην Καβάλα ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου και Πρίγκιπας στην ΤουρκίαOsman Rifat Ibrahim στις 23 και 24 Ιανουαρίου του 2014, το να βραβεύσει την Παιδόπολη δεν ήταν η μόνη του δραστηριότητα. Ο Πρίγκιπας συναντήθηκε για να αλληλοβραβευθούν με τον Καβαλιώτη ‘αδελφό’ Ζήση Βαπορίδη (ο οποίος φέρεται να είναι και από τους ιδρυτές της ‘Θρακικής Εστίας Καβάλας’), Σεβάσμιο της Στοάς ‘Πλάτων’, το όνομα του οποίου επίσης φιγουράρει ως μέλος στη λίστα που δημοσιεύουμε. Μια καλή ερώτηση θα ήταν επίσης και ποιά η σχέση των Τεκτονικών Στοών και της Μασονίας γενικότερα με το‘ΙΜΑΡΕΤ’ και το Ινστιτούτο Μωχάμετ Άλι, αλλά αυτό, ας το αφήσουμε για κάποια άλλη φορά.
βαποριδης Osman Rifat Ibrahim 1
Ο Πρίγκηπας Ibrahim και ο Σεβάσμιος της Στοάς ‘Πλάτων’, Ζήσης Βαπορίδης, στο IMARET.
Η Στοά ‘Πλάτων’ μπορεί να είναι βέβαια φανερή, δεν είναι όμως η μοναδική στην Καβάλα. Υπάρχουν και οι ‘Ναϊτες’, το Τάγμα Προστασίας του Παναγίου Τάφου, το οποίο ακόμη δεν εμφανίστηκε δημόσια. Τα μέλη της (τα οποία σίγουρα έχουν όλα από ένα αντίτυπο του βιβλίου του Dan Brown), είναι Τέκτονες νεότερης γενιάς, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κλπ., ενώ λέγεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ισχυρή παρουσία στα δημοτικά πράγματα της πόλης.
Η λίστα που δημοσιεύουμε παρακάτω δεν είναι κάτι καινούριο. Μέσα φιγουράρουν πολλά γνωστά ονόματα της πόλης, όπως αυτό του αδερφού του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή, Κοσμά Καλαντζή. Έχει δημοσιευθεί ξανά στο παρελθόν, πέρασαν όμως αρκετά χρόνια από τότε και είναι δύσκολο να βρεθεί ξανά σε κοινή θέα, διότι τα δημοσιεύματα εκείνα αποσύρθηκαν, και κανείς δεν την επανέφερε.
Τουλάχιστον, μέχρι τώρα.
11188087_800519076697166_1299393966_o11158940_800519100030497_124307345_o  11179871_800519126697161_1416881315_o11181911_800519186697155_752766510_o11100916_800519226697151_1372795143_o
Τέλος Πρώτου Μέρους

Πηγή:
http://offtherecord.net.gr/