Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

"Οι 17 που δεν ψήφισαν και οι 15 που απειλούν τον Τσίπρα"


lafazanis-750Εξελίξεις αναμένονται στον ΣΥΡΙΖΑ και κατ' επέκταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά την χθεσινή ψηφοφορία.
Συνολικά 17 διαρροές επί του συνόλου των 149 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν σοβαρότατο ζήτημα στο κυβερνών κόμμα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί απώλεια της δεδηλωμένης παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική πρόταση για εξουσιοδότηση έτυχε ευρύτατης πλειοψηφίας καθώς υπερψηφίστηκε από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
«Ναι» ψήφισαν 251 βουλευτές
«Όχι» ψήφισαν 32 βουλευτές
«Παρών» δήλωσαν οκτώ βουλευτές
Απόντες ήταν εννέα βουλευτές.

Οι πιό ηχηρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης καθώς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ψήφισαν ΠΑΡΩΝ.
Αναλυτικά, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν:



Παρών
• Παναγιώτης Λαφαζάνης
• Δημήτρης Στρατούλης,
• Ζωή Κωνσταντοπούλου
• Αγλαΐα Κυρίτση
• Κώστας Λαπαβίτσας
• Στάθης Λεουτσάκος
• Γιάννης Σταθάς
• Θανάσης Σκούμας

Οχι
• Ιωάννα Γαϊτάνη
• Ελένη Ψαρέα

Απουσίαζαν οι
• Γιάνης Βαρουφάκης (έστειλε επιστολή πως θα ψήφιζε ΝΑΙ αν ήταν στη Βουλή)
• Βασίλης Χατζηλάμπρου
• Δημήτρης Κοδέλας
• Ελένη Σωτηρίου
• Βασίλης Κυριακάκης
• Ραχήλ Μακρή
• Ελένη Αυλωνίτου (έστειλε επιστολή όπως και ο κ. Βαρουφάκης υπερ του ΝΑΙ)

Λαφαζάνης: Γιατί ψήφισα «παρών»
Μετά το «παρών» στη ψηφοφορία ο υπουργός ΥΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση την «κηδεμονία της πατρίδας».
«Με το ''παρών'' εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.
«Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας», κατέληξε.
«Το "ναι" δεν είναι "ναι" σε μέτρα λιτότητας»
Δήλωση με την οποία επισημαίνουν ότι το σημερινό τους «ναι» υπαγορεύεται από πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με την μη απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για τους Λίτσα Αμανατίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο, Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Θωμά Κότσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκο, Στέφανο Σαμοϊλη, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκο Χουντή.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση προς τους θεσμούς, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση ζητάει την ψήφο τους ως εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευθεί τους βρίσκει ριζικά αντίθετους.
«Αυτή η πρόταση, στην ουσία, συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοπολιτικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και να επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην Οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας» τονίζουν.
Εξηγούν πως για αυτό τον λόγο δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε όσους και όσες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο προτάσεις - πρόταση προς τους θεσμούς και υπογραμμίζουν ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις.
«Όλοι - όλες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί από την Βουλή και αν εμείς, μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτή την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση», σημειώνουν.
Προσθέτουν πως «το δικό μας ναι που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως ναι στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα. Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξης, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην Οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους», καταλήγουν στην κοινή δήλωσή τους.



Πηγή:
koolnews.gr