Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

"Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο"

10s21oil-thumb-largeΗ ανάδοχος κοινοπραξία, με επικεφαλής την Energean Oil, θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των δεδομένων που δείχνουν ότι το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στον βιολογικό καθαρισμό του Κατακόλου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.
Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των ερευνών σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό Κόλπο καθώς χθες η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις συμβάσεις παραχώρησης που υπέγραψε το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της υλοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων των αναδόχων.


Οι ανάδοχες κοινοπραξίες των ΕΛΠΕ – Edison – Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο, Energean Oil – Petra Petroleum, για την περιοχή των Ιωαννίνων, και Energean Oil – Trajan oil & Gas για το Κατάκολο, έχουν δεσμευτεί μέσω των συμβάσεων για επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ στο στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα 800 εκατ. ευρώ εάν εντοπιστεί κοίτασμα.
Το πρώτο βήμα για τις ανάδοχες κοινοπραξίες αμέσως μετά την ψήφιση των συμβάσεων είναι η αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που θα παραλάβουν από το Δημόσιο για τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί και η έκδοση αδειών για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων δεδομένων που θα τις βοηθήσουν να εντοπίσουν τους πετρελαιοπιθανούς στόχους. Η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, έχει έρθει ήδη σε επαφή με 10 περίπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς στις σεισμικές έρευνες για να επιλέξουν με κριτήριο την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις καταγραφές και φυσικά το κόστος, σε ποια θα αναθέσουν το έργο συλλογής τρισδιάστατων δεδομένων. Οι σεισμικές έρευνες, στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και σε έκταση 800 χλμ. αναμένονται την άνοιξη του 2015. Ενα χρόνο μετά θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων που θα συλλέξει η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της ανάδοχης κοινοπραξίας τις έρευνες και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται από στελέχη της εταιρείας μέσα στο 2017. Ανάλογα με τα ευρήματα, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ θα πραγματοποιήσει στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου 2-3 γεωτρήσεις επενδύοντας 20-35 εκατ. ευρώ για την καθεμία. Οι χρόνοι θα κριθούν σε κάθε περίπτωση και από την ανταπόκριση των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, τονίζουν τα ίδια στελέχη.
Την ψήφιση των συμβάσεων αναμένει και η κοινοπραξία της Energean Oil για να εντατικοποιήσει τις γεωλογικές έρευνες που ήδη έχει ξεκινήσει σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας και να προχωρήσει στην έναρξη των σεισμικών ερευνών σε έκταση 300 χλμ., η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια διετία. Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία προχωράει στον αποκλεισμό από ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η χαράδρα του Βίκου και τα Ζαγοροχώρια και παράλληλα μέσω δικών της γεωλογικών ερευνών επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση πετρελαιοπιθανών στόχων. Το πού θα μπει το γεωτρύπανο θα κριθεί από την αξιολόγηση των τρισδιάστατων σεισμικών που θα ακολουθήσουν. Δεν είναι δεδομένο, πάντως, ότι το πρώτο γεωτρύπανο θα μπει στην παλιά γεώτρηση (επαναδιάτρηση) που πραγματοποίησε το 1999 στο Καλπάκι η Enterprise Oil τονίζουν στην «Κ» στελέχη της εταιρείας.
Μέσα στα επόμενα 4 έτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για την οποία έχει δεσμευθεί η κοινοπραξία μέσω της σύμβασης παραχώρησης και η δεύτερη σε διάστημα 6 ετών. Σε περίπτωση που τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, παραγωγή στην περιοχή των Ιωαννίνων θα πρέπει να αναμένεται μετά το 2021, τονίζουν τα ίδια στελέχη. Πιο κοντινό είναι το χρονοδιάγραμμα παραγωγής για το μικρό κοίτασμα στο Κατάκολο και αυτό γιατί είναι ήδη βεβαιωμένο από το 1981. Η ανάδοχος κοινοπραξία με επικεφαλής την Energean Oil θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των δεδομένων που δείχνουν ότι το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στον βιολογικό καθαρισμό του Κατακόλου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2017. Τα συνολικά εκτιμώμενα αποθέματα των τριών περιοχών που έχουν παραχωρηθεί ανέρχονται σε 305 εκατ. βαρέλια.






Πηγή:
kathimerini.gr