Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

"Π. Σκουρλέτης: Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον – Βλέπω εκλογές μέσα στο 2015"

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, τη Δευτέρα 13/7/2015
Για τις συνέπειες ενός Grexit
Π. Σκουρλέτης: «Τι θα σήμαινε ένα Grexit; Προφανώς, και χωρίς καμία διάθεση αυτό  να δικαιολογήσει άλλου είδους επιλογές, είναι αναπόφευκτο ότι θα είχαμε μια βίαιη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Ακόμη μεγαλύτερη από αυτή την οποία έχει υποστεί. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χώρια τις επιπτώσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, σε γεωστρατηγικό επίπεδο που θα είχε για την χώρα μας. Βλέπετε ότι αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει αυτές τις ώρες, αγγίζει πια  και τέτοιες πλευρές. Μόνο που αυτή η συζήτηση ανοίγει στο “πάρα πέντε” και όντας η Ελλάδα με την  “πλάτη στον τοίχο”.


Αυτό, ξέρετε, προφανώς αφορά εμάς πρωτίστως, αλλά δείχνει πια και το τέλμα που είχε πέσει συνολικά η Ευρώπη. Δηλαδή, αυτά που λέει τις τελευταίες ώρες ο Ολάντ, ο Ρέντσι, κάποιοι από τους θεσμούς, η ΕΚΤ κλπ,  θα έπρεπε να είναι μια συζήτηση που να είχε γίνει, όχι εν θερμώ και κάτω από άλλες συνθήκες, ένα – δύο χρόνια πριν. Τώρα, κάποια πράγματα έχουν δρομολογηθεί, ίσως είναι και αναπόφευκτα, αλλά τις συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι, προφανώς πιο πολύ απ’ όλους η Ελλάδα».
Γερμανοκεντρική Ευρώπη
Π. Σκουρλέτης: «Η πρόταση του Σόιμπλε για την  πενταετή αποχώρηση της Ελλάδας, ουσιαστικά δεν έχει μόνο το σκέλος της τιμωρίας όσων αμφισβήτησαν την σημερινή τάξη πραγμάτων. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει μόνο η πλευρά της ταπείνωσης του Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, αυτής της χώρας που σήκωσε το ανάστημά της. Υπάρχει αυτό σε ένα πρώτο επίπεδο. Από εκεί και πέρα αποκαλύπτει ένα σχέδιο της Γερμανίας για την Ευρώπη. Η απόλυτα γερμανοκεντρική, ελεγχόμενη Ευρώπη. Σήμερα είναι η Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά. Είναι το ίδιο πείραμα, το οποίο έχει περάσει σε μια άλλη φάση, που ξεκίνησε το ’10. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και θεωρώ ότι συνειδητοποιείται και γι’ αυτό βλέπουμε ενστάσεις και να μιλούν έτσι διάφοροι κύκλοι ευρωπαϊκοί και αναφέρομαι πάλι στους Ιταλούς και τους Γάλλους».
Για τους διαφωνούντες
Π. Σκουρλέτης: «Πολιτικά υπάρχει, αν και  τυπικά μπορεί να μην  υπάρχει, ένα θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό είναι δεδομένο. Εγώ ξέρετε δεν είμαι από αυτούς που, παρ’ ότι πιστεύω ότι στο επίπεδο της κυβέρνησης δεν υπάρχουν μειοψηφούσες απόψεις, δεν είναι όπως σ’ ένα κόμμα. Εμείς ήμασταν πάντοτε  ένα δημοκρατικό κόμμα και πολυτασικό, προχωράγαμε με την κατάθεση της   μειοψηφούσας άποψης, η οποία πάντοτε έπαιρνε και το μερίδιό της στη συγκρότηση των οργάνων. Στο επίπεδο της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αυτό. Βέβαια, δεν μπορώ και με μεγάλη ευκολία να εγκαλέσω τον οποιονδήποτε σήμερα δυσκολεύεται να πει “ναι” σε αυτή τη συμφωνία».
«Θεωρώ ότι είναι αναγκαία σε αυτή τη φάση, αυτές τις ώρες, μία συζήτηση με όσους,  είτε με την ψήφο τους διαφοροποιήθηκαν, είτε δια της επιστολής-  που υπήρξε-  διατύπωσαν την  πολιτική τους τοποθέτηση, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουμε το εξής: ότι δεν δικαιούται κανείς μας, πολύ περισσότερο μέσω  μιας ατομικής στάσης, έστω αυτό το πείραμα- μέσα από τις τόσες δυσκολίες του- που γίνεται,  μίας κυβέρνησης για πρώτη φορά εντός της Ευρώπης και για την Ελλάδα,  με κορμό την Αριστερά, να το υπονομεύουμε. Διότι αντικειμενικά, αυτή τη στιγμή πρόκειται περί υπονόμευσης αυτή η διαφοροποίηση που υπήρξε».
Δημ: Πρακτικά δηλαδή πρέπει να παραιτηθούν;
Π. Σκουρλέτης: «Προφανώς είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο. Θεωρώ όμως αναγκαίο, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, τις επόμενες ώρες να γίνει μια προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης και να υπάρξει μια τοποθέτηση όλων αυτών οι οποίοι – θα έλεγα με έναν δικαιολογημένο, αλλά απερίσκεπτο τρόπο διαφοροποιήθηκαν σ’ αυτή τη φάση. Αν είναι να κάνουμε  κάτι, να το κάνουμε όλοι μαζί».
Μιλάμε για μια άλλη Ευρώπη
Π. Σκουρλέτης: «Μιλάμε πια για μια άλλη Ευρώπη, με άλλα χαρακτηριστικά, με άλλο τρόπο λειτουργίας. Γι΄αυτό σας λέω, έχουμε μπει πια σε μια άλλη ιστορική φάση που είναι δύσκολο να δούμε που θα ισορροπήσει, που θα καταλήξει. (…) Η Ευρώπη, για να μπορούσε να συνεχίσει έπρεπε να καλύψει το δημοκρατικό της έλλειμμα, την πολιτική της ενοποίηση. Διότι ήταν μια ευρωζώνη με αυτά τα χαρακτηριστικά που είχε, χαρακτηριστικά τα οποία ευνοούσαν τις ισχυρές οικονομίες και αποδυνάμωναν τις περιφερειακές και τις πιο αδύνατες οικονομίες. Είναι αυτό που κωδικοποιημένα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια, ότι τα ελλείμματα του Νότου ήταν τα πλεονάσματα του ισχυρού Βορρά και της Κεντρικής Ευρώπης. Άρα λοιπόν, κάποια στιγμή έπρεπε να κάνει άλλου είδους επιλογές, που θα βασίζονταν σε περισσότερη δημοκρατία, σε περισσότερη ομοσπονδιακή συγκρότηση και ένα πιο ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, περισσότερες αρμοδιότητες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν τα έκανε αυτά. Και στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της ακραίας πολιτικής λιτότητας, σήμερα όλα αυτά τα προβλήματα έχουν βγει στο προσκήνιο. Άρα, ναι, αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Είναι φανερό».
Εκτίμηση για εκλογές μέσα στο 2015
Π. Σκουρλέτης: «Εάν χαρακτηριζόμασταν από μια στοιχειώδη  κανονικότητα και ομαλότητα, εάν δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει με τις τράπεζες, με τα capital controls, θα έλεγα σαφώς να πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι η λογική επιλογή σε συνθήκες δημοκρατίας. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να μπορέσεις στοιχειωδώς να μπορέσεις να σταθεροποιήσεις τα πράγματα και αμέσως μετά να το δεις. Δεν βλέπω όμως να μη πηγαίνουμε για εκλογές εκτός του ’15. Εγώ τις βλέπω μέσα στο ’15, είναι επιβεβλημένο, δηλαδή μία κυβέρνηση η οποία ενδεχομένως έχει χάσει την πλειοψηφία, δεν έχει τη δεδηλωμένη. Μία κυβέρνηση η οποία πιστεύει, λέει και ισχυρίζεται άλλα πράγματα, από αυτά τα οποία είναι εξαναγκασμένη, με το πιστόλι στο κρόταφο, να υπογράψει και να υλοποιήσει, είναι ένα παρά φύση πράγμα. Δεν μπορεί να προχωρήσει πάρα πολύ αυτή η κατάσταση».
Ιδιότυπο πραξικόπημα
Π. Σκουρλέτης:«Αμφιβάλει κανείς ότι ζούμε σε συνθήκες ενός ιδιότυπου οικονομικού πραξικοπήματος; Κατάλυσης της Δημοκρατίας»;
Για τους διαφωνούντες ξανά
Δημ: Αυτό που λέγεται και το έχουμε ακούσει, ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν αυτοί που είπαν όχι και να παραδώσουν την έδρα τους στους επόμενους; Αυτό παίζει ως σενάριο;
Π. Σκουρλέτης: «Αυτό το βρίσκω ένα  λογικό επακόλουθο της στάσης κάποιου που καταψηφίζει στη δεδομένη στιγμή μια πρόταση».
Δημ: Και είναι και κώδικας Τιμής που έχουν υπογράψει πλέον όλοι οι βουλευτές…
Δημ: Όχι, παρών και οι 15 που είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα.
Π. Σκουρλέτης: «Το θέμα δεν είναι να το αντιμετωπίσει κανείς με κώδικες και με διοικητικά μέτρα. Πολιτικά είναι το θέμα πως ο  καθένας  το αντιλαμβάνεται. Αλλά νομίζω ότι προέχει και με τους συγκεκριμένους συντρόφους μας να κάνουμε μία συζήτηση την οποία δεν έχουμε κάνει. Πως βλέπουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. (…) Πρέπει ο καθένας να λειτουργήσει έχοντας συνείδηση ότι είναι μέλος μιας συλλογικότητας, αλλιώς είναι πολύ εύκολο… Ξέρετε, δεν είναι κάποιος περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος σε αυτά που έχουμε μπροστά μας».





Πηγή:
left.gr