Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

"Τα μυστικά του Σότσι: Αρχαιοελληνικοί θρύλοι, διηγήσεις των Αντίγκων και Ολυμπιακοί θησαυροί"

Sotchi mystiqueΩς σημαντικότερο, το πιο θρυλικό γεγονός τα τελευταία χρόνια στο υποτροπικό Σότσι που βρίσκεται στην περιφέρεια Κρασνοντάρ του ρωσικού Νότου, θεωρούνταν η διεξαγωγή της χειμερινής Ολυμπιάδας το 2014. Κατά τ’ άλλα, όλα τα ανεξήγητα και απίθανα σ’ αυτή τη νότια πόλη συμβαίνουν στα βουνά, ενώ σχεδόν το κάθε αξιοθέατο συνδέεται μ’ ένα θρύλο ή μια τραγωδία.

Ο μύθος του Προμηθέα

Ο όμορφος και σκληρός μύθος που συνδέεται με τους βράχους του Αετού στα περίχωρα του Σότσι. Θεωρείται πως σ’ αυτόν ο Δίας είχε δέσει τον Προμηθέα για να τον τιμωρήσει επειδή έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά. Μια κοπέλα με το όνομα Αγούρα προσπάθησε ν’ ανακουφίσει το νεαρό θεό από τα βάσανά του και του έδινε κρυφά να πιει νερό. Αυτό συνέβαινε ώσπου να μεταμορφώσουν την ίδια στο ορμητικό ποτάμι, το οποίο περνά από τους πρόποδες των βράχων του Αετού. Έτσι λοιπόν, σε ένα θρύλο συμπεριλήφθηκαν οι μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας και εκείνοι των Αντίγκων, με σύμβολο αυτής της ένωσης να αποτελεί πλέον ο Προμηθέας, ο οποίος λαξεύτηκε από πέτρα και τοποθετήθηκε στην κορυφή των βράχων του Αετού. Παρεμπιπτόντως, οι βουνίσιοι αετοί πραγματικά φτιάχνουν μέχρι σήμερα τις φωλιές τους στο μέρος αυτό.

Οι θησαυροί της Ολυμπιάδας


Πηγή: RIA Novosti/Igor Zarembo
Στα βουνά της Κράσναγια Παλιάνα οι εργάτες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ανακάλυψαν πολύτιμα από ιστορική άποψη ευρήματα. Πραγματοποιήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό μια αληθινή απόβαση από 100 αρχαιολόγους που ήρθαν από τη Μόσχα και άρχισαν μεγάλες ανασκαφές. Ενόσω κατασκευάζονταν οι αθλητικές πίστες και τα ξενοδοχεία, σε βάθος μόλις μερικών δεκάδων μέτρων βρέθηκαν όχι μόνο τα θεμέλια αρχαίων ναών, αλλά και περίπου 4000 αντικείμενα, όπως κεραμικά σκεύη, όπλα της αρχαιότητας, κοσμήματα από ασήμι και νομίσματα. Μετά την αξιολόγησή τους από τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά έγιναν εκθέματα και μπορεί να τα δει κανείς στο μουσείο ιστορίας της πόλης του Σότσι, όπως και σ’ εκείνο της ιστορίας της Κράσναγια Παλιάνα.

Οι λίθοι της δύναμης


Πηγή: Lori/Legion-Media
Ο ογκόλιθος θάλαμος Βολκόνσκι, το σημαντικότερο από τα παράξενα αξιοθέατα του Σότσι, είναι γνωστός για την ισχυρή μυστικιστική ενέργειά του. Στο σημείο αυτό ρολόγια έχουν σταματήσει, μεταβάλλεται η σύνθεση του νερού, οι ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης παύουν να λειτουργούν σωστά, ενώ οι άνθρωποι αποβάλλουν τα αισθήματα ανησυχίας και θυμού. Ο ογκόλιθος βρίσκεται στο μέσον ενός δάσους με ασυνήθιστα δέντρα, είναι φτιαγμένος από ένα ενιαίο κομμάτι βράχου και όχι από πλάκες, όπως συμβαίνει συνήθως. Οι ταξιδιώτες μεταβαίνουν εδώ προκειμένου να τονωθούν από το υγιές φυσικό περιβάλλον, καθώς και από την ενέργεια του αρχαίου μονόλιθου. Κάποιοι που πιστεύουν πολύ στις δυνατότητές του, μένουν μέσα σ’ αυτόν επί μέρες, ελπίζοντας ότι έτσι θα γιατρευτούν από σοβαρές ασθένειες.

Η νύφη φάντασμα


Πηγή: Lori/Legion-Media
Κάθε ντόπιος έχει ακούσει, ενώ κάποιοι έχουν δει ακόμη, το φάντασμα μιας αποβιώσασας νύφης, το οποίο κατοικεί εδώ και σχεδόν 15 χρόνια στο βουνό Αχούν. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες όπου εικονίζεται η ημιδιαφανής σιλουέτα μιας κοπέλας. Λένε ότι αν κάποιος οδηγός σταματούσε εδώ από περιέργεια, εξαφανιζόταν για πάντα μαζί με το αυτοκίνητό του. Το φάντασμα της νύφης εμφανίστηκε στο Αχούν ύστερα από ένα πραγματικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2001 μιας γαμήλιας πομπής. Ο γαμπρός επέζησε, αλλά η νεαρή αγαπημένη του σκοτώθηκε. Οι γαμήλιες πομπές στο βουνό Αχούν είναι μια παλιά παράδοση. Οι νεόνυμφοι ανεβαίνουν στην κορυφή του πύργου που βρίσκεται εκεί για να βγάλουν ωραίες φωτογραφίες με φόντο την οροσειρά του Καυκάσου και τη θάλασσα. Άραγε, πόσα γαμήλια άλμπουμ περιλαμβάνουν και την εικόνα του φαντάσματος;

Τα μυστικά του παλιού πάρκου


Πηγή: TASS/Igor Zotin

Το πάρκο του Σότσι «Ντεντράριι» υπάρχει εδώ και πάνω από εκατό χρόνια, και σε αυτό το διάστημα δεν έχει σκεπαστεί μόνο από το αναρριχητικό φυτό λιάνα και  κισσούς, αλλά και από τα δικά του μυστικά και τις μυστικιστικές ιστορίες. Οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν μαγικές ιδιότητες στα πολυάριθμα γλυπτά του πάρκου. Στο «Ντεντράριι» μάλιστα υπάρχει και το δικό του ανάλογο του διάσημου «Στόματος της Αλήθειας» που βρίσκεται στη Ρώμη. Πρόκειται για τη «Μούρη του Λιονταριού», η οποία συνδέεται με μια τρομερή ιστορία, δηλαδή ότι κάποτε έκλεισε το στόμα του αιχμαλωτίζοντας το χέρι μια άπιστης συζύγου που το είχε βάλει εκεί. Από τότε οι γυναίκες που θέλουν να αποδείξουν τη συζυγική πίστη τους, έρχονται σ’ αυτό το μυστηριώδες σημείο για να ελέγξουν το μύθο.


Πηγή:
http://gr.rbth.com