Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ!


ΑΔΕΡΦΙΑ, ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ…


Σαν σήμερα στα 1823 (π. ημ.), η μάχη τού Καρπενησίου (την νύχτα 8-9 Αυγ. 1823) και η θυσία τού Μάρκου Μπότσαρη.
Ο Μάρκος Μπότσαρης με 450 Σουλιώτες επιχείρησε αιφνιδιαστική θυελλώδη νυκτερινή επίθεση κατά τού τούρκικου στρατοπέδου κοντά στό Καρπενήσι (Κεφαλόβρυσο). Η δύναμη τού στρατοπέδου ήταν άνω των 5.000 ανδρών, και, από την προκληθείσα σύγχυση που προκάλεσε η αιφνιδιαστική επίθεση, προξενήθηκε στούς εχθρούς τρομακτική ήττα.

Ο σκοπός τού Μπότσαρη ήταν να συλλάβει τον αρχηγό τού τουρκικού στρατού Μουσταή Σκόντρα πασσά και γι’ αυτό παρά το ότι είχε τραυματισθεί στον βουβώνα, εξακολούθησε να καταδιώκει τούς πανικόβλητους τούρκους.


Αλλ’ εν τω μεταξύ ο Τσελαλεντίμπεης είχε καταλάβει μία μάνδρα και είχε αρχίσει σφοδρό πυρ κατά των Ελλήνων. Ο Μπότσαρης, θέλοντας να καταλάβει την μάνδρα, αναρριχήθηκε μέχρι το χείλος της, την στιγμή όμως εκείνη, αλβανός στρατιώτης τον πυροβόλησε από μικρή απόσταση και τον πλήγωσε στον δεξιό οφθαλμό. Μετά από λίγο ο Μάρκος εξέπνευσε.
Οι συμπολεμιστές του τον τοποθέτησαν όρθιο πάνω στο άλογό του, σαν να ίππευε, στηρίζοντας το κεφάλι του σε μία φούρκα και τον μετέφεραν κατ’ αρχάς στην μονή τού Προυσσού και ακολούθως στό Μεσολόγγι, όπου έγινε η κηδεία του εν μέσω γενικού πένθους.
Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν 4 τούρκικες σημαίες, 1.600 τουφέκια, 1.800 πιστόλια, 300 σπαθιά, 1.200 άλογα και μεγάλος αριθμός ημιόνων και αιγοπροβάτων. Από τούς τούρκους έπεσαν 800, μεταξύ των οποίων και ο Πλιάσα πασσάς, συνελήφθησαν δε πολλοί αιχμάλωτοι. Τα τελευταία λόγια τού Ήρωα ήταν: “Αδέρφια, εγώ έκαμα το χρέος μου και πεθαίνω ευχαριστημένος. Μείνετε πιστοί στην Πατρίδα και στον Θεό. Αφήστε με και τρεχάτε να τελειώσετε εκείνα που εγώ άρχισα.”
[Κείμενο: Η μάχη τού Καρπενησίου και η θανή τού Μπότσαρη

[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο – http://ellinoistorin.gr/]


(Εικόνα: Ο θάνατος τού Μάρκου Μπότσαρη. Έργο τού Ιταλού ζωγράφου Λουδοβίκου Λιπαρίνι (Ludovico Lipparini), που βρίσκεται στο μουσείο τής Τεργέστης.)