Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Χαρούπι, η σοκολάτα της φύσης!

Ένας  ανεκμετάλλευτος θησαυρός της ελληνικής υπαίθρου, ένα αγαθό που υπάρχει σε αφθονία σε κάθε κομμάτι της χώρας μας μαπό τα αρχαία χρόνιακιόλας, μία πολύτιμη τροφή πλούσια σε γεύση και βιταμίνες που έθρεψε τους έλληνες την περίοδο της ναζιστικής κυριαρχίας.

Χαρούπι, ο φυσικός πλούτος της χώρας μας
Το χαρούπι, σπουδαίο κομμάτι του φυσικού πλούτου όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων μεσογειακών χωρών, είναι ένα αυτοφυές δένδρο που μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες σκληρής ζέστης και ξηρασίας έτσι δεν μας κάνει εντύπωση που το συνανταμε σε όλες σχεδόν τις χώρες της Μεσογείου και φυσικά στη χώρα μας. Γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια η χαρουπιά κατείχε εξέχουσα θέση στο ελληνικό διατροφολόγιο εξαιτίας της ιδιαίτερης γεύσης, αλλά και της θρεπτικής της αξίας.


Η διατροφική του αξία
Μπορεί εμφανισιακά και γευστικά να μοιάζει στην αγαπημένη μας σοκολατα όμως ο καρπός της είναι λιγότερος λιπαρός και η γεύση του περισσότερο γλυκιά μιας και περιέχει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης και σακχαρόζης. Πέρα όμως από την πολύ δελεαστική του γεύση που το καθιστά αυτόματα από τις πιο γλυκές απολαύσεις που έχει να μας προσφέρει η φύση, το χαρούπι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά,  πράγμα που το κάνει πολύτιμο και ωφέλιμο για την υγεία μας. Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Φώσφορο, Κάλιο, Πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D είναι τα περισσότερα από τα στοιχεία που το κάνουν τόσο απαραίτητο και ξεχωριστό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας μην ξεχνάμε όμως πως το χαρούπι περιέχει και μεγάλη περιεκτιότητα φυτικών ινών άρα διευκολύνει τη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ είναι πολύ εύπεπτο. Ακόμη να πεισθείτε για την αξία του;

Οι άγνωστοι θησαυροί του χαρουπιού
Είναι γεγονός πως στις μέρες μας το χαρούπι δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην καθημερινή ζωή όπως θα του άξιζε. Κι όμως! Κατέχει εξέχουσα θέση στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας. Εξαιτίας της γεύσης του, αλλά και των χαμηλών του θερμίδων αντικαθιστά τέλεια τη σοκολάτα και τη λευκή ζάχαρη σε διάφορα γλυκίσματα.
Ένα ακόμη στοιχείο για το χαρούπι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το κουκούτσι του που, ανεξάρτητα του μεγέθους του έχει πάντα σταθερό βάρος 0,2gr χρησιμοποιείται εδώ και 1.500 χρόνια από κοσμηματοπώλες και φαρμακοποιούς ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης. Το γνωστό σε όλους μας καράτι. Η λέξη «καράτι» προέρχεται από το αραβικό «κιράτ» που σημαίνει σπόρος!
Γνωρίζατε επίσης πως όλες μας τις φωτογραφίες με φιλμ τις χρωστάμε στον καρπό του χαρουπιού; Από αυτόν παράγεται η κυτταρίνη, πρώτη ύλη για την κατασκευή φωτογραφικών πλακών, φιλμ και άλλων αντικειμένων.

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας
Η χαρουπιά, σήμα κατατεθέν της ελληνικής  γης είναι το πιο σεμνό και το πιο πολύτιμο δώρο που προίκισε η φύση τον τόπο αυτό. Σε όποιο σημείο της χώρας υπάρχει χώμα, υπάρχει κι ένα χαρουπόδενδρο έτοιμο να μας δώσει τα αρώματα, τις γεύσεις και τις ευεργεσίες του. Περπατήστε στη φύση, ζεσταθείτε από τον ήλιο και δροσιστείτε από το αεράκι, αφουγκραστείτε τις ευωδιές, ξεκουραστείτε στη σκιά μιας χαρουπιάς και γευτείτε τους καρπούς της. Αρχέγονη γλύκα από ένα χαμένο θησαυρό…
Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας



Πηγή: