Μερικοί ασθενείς αισθάνονται την επέκταση του πόνου από τον αυχένα στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής μέχρι το μέτωπο και το μάτι παρουσιάζουν δηλαδή αυχενική ημικρανία ή κεφαλαλγία.Συμπτώματα όπως ζάλη, αστάθεια, βαρύ κεφάλι και θολωμένη σκέψη εμφανίζονται περιοδικά ως κρίση αυχενικού ιλίγγου με συνοδό άγχος, κατάθλιψη ή μελαγχολία
Aιτιολογία
Ο πόνος στον αυχένα εμφανίζεται λόγω καταπόνησης ή κακής και παρατεινόμενης στάσης μας λόγω οδήγησης ή εργασίας σε γραφείο, με κυφωτική στάση και το κεφάλι περισσότερο μπροστά ή λοξά από όσο πρέπει. ( Γραμματέας, μαθητής, χειριστής υπολογιστών, οδηγοί, κομμώτριες, κλπ).Η πίεση της ρίζας του νεύρου λόγω οστεοφύτων-αλάτων (άκανθα) εμφανίζεται αργότερα και οδηγεί σε χρόνιο πόνο.
Θεραπεία-πρόληψη.
Η θεραπεία αρχίζει με εκπαίδευση για σωστή στάση του σώματος και του αυχένα στην εργασία, και στον ύπνο. Εργαζόμενοι πολλές ώρες στο γραφείο, στον υπολογιστή και στην οδήγηση πρέπει να αλλάζουν στάση κάθε 10 -15 λεπτά. Ειδικές ασκήσεις για χαλάρωση, διάταση και ενδυνάμωση των αυχενικών μυών είναι απαραίτητες εφόσον γίνονται σωστά. Η αποφυγή καταπονήσεων και άρσης (μετακίνησης) βαρών είναι χρήσιμη.Φάρμακα, αυχενικός κηδεμόνας (κολάρο), τοπικές εγχύσεις στον αυχένα ενδείκνυνται για τους έντονους πόνους και για να διευκολυνθεί η φυσικοθεραπεία.Μόνο πολύ βαριές – σοβαρές καταστάσεις, όπως μυελόπαθεια αυχενική έχουν χειρουργική ένδειξη.
Πηγή:
http://funlab.gr