Παρότι οι ειδικοί σε όλον τον κόσμο συμβουλεύουν τους ασθενείς που
πάσχουν από διαβήτη να καταναλώνουν με προσοχή και σύνεση βότανα,
αφεψήματα, εκχυλίσματα φυτών και συμπληρώματα διατροφής, εν τούτοις
υπάρχουν ορισμένα φυτά που μπορούν να δράσουν ευεργετικά στην διατήρηση
της ευγλυκαιμίας των ασθενών. Η φύση τα προσφέρει απλόχερα, ειδικά στον
Ελλαδικό χώρο!
1. Σκόρδο
Το σκόρδο θεωρείται εδώ και 5.000 χρόνια περίπου, το φάρμακο των φαρμάκων. Έρευνες έχουν δείξει ότι χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, το σκόρδο παρέχει προστασία από τις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων (μίκρο και μάκρο αγγειοπάθειες) που προκαλεί ο διαβήτης, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η διαβητική νεφροπάθεια.
2. Αλόη
Η αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, μια εκ των οποίων είναι ο διαβήτης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση της αλόης σαν συμπλήρωμα διατροφής, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς. Ο ισχυρισμός αποδείχτηκε και πειραματικά, όταν σε ασθενείς που δεν λάμβαναν ινσουλίνη, δόθηκε ένα κουταλάκι αλόης την ημέρα για χρονική περίοδο 14 εβδομάδων, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των ασθενών είχαν μειωθεί κατά 45%.
3. Μαντζουράνα
Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών, μια διαδικασία που οδηγεί στην εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών για τις οποίες ευθύνεται ο διαβήτης: το διαβητικό πόδι, αλλά και τις μικρό και μάκρο αγγειοπάθειες που σχετίζονται με την θνησιμότητα των ασθενών.
4. Κανέλα (Κεϋλάνης)
Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Η ιδιότητα αυτή της κανέλας συνίσταται σε μια κατηγορία ουσιών, των πολυφαινολών , που έχουν την ιδιότητα να «μιμούνται» τη δράση της ινσουλίνης, κάτι που είναι απολύτως επιθυμητό σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Πρέπει ωστόσο να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες ποσότητες, χωρίς υπερβολές, γιατί η δράση της μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε φαρμακευτικής αγωγής.
5. Βρώμη
Η βρώμη θεωρείται ως η πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δημητριακά, κάτι που οφείλεται στην εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες. 1 φλιτζάνι βρώμης αποδίδει στον οργανισμό 8 γραμμάρια φυτικών ινών, με επακόλουθο αποτέλεσμα την ικανοποιητική καύση των υδατανθράκων που καταναλώνουν οι ασθενείς με διαβήτη, αλλά και την βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μιας κατάστασης που μπορεί να επιδείνωση την πορεία του διαβήτη γενικότερα.
6. Καρότο
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το καρότο ήταν ακατάλληλο για τους διαβητικούς επειδή τα φυσικά ζάχαρα που περιέχονται σε αυτό «καίγονται» πολύ γρήγορα, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό. Η θεωρία αυτή εγκαταλείφτηκε, γιατί σήμερα είναι γνωστό ότι το γλυκαιμικό φορτίο του καρότου είναι χαμηλό και επομένως η κατανάλωση του δεν σχετίζεται με αύξηση του σακχάρου. Επιπλέον, τα θρεπτικά του συστατικά είναι πολύ σημαντικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού των ασθενών.
7. Λάχανο
Από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λάχανο αποτελεί την ναυαρχίδα του στόλου στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ. Μελέτη που έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, απέδειξε ότι η κατανάλωση 1 και 1/2 μερίδας λάχανου την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 14%. Αυτή η ιδιότητα του λάχανου αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές του ουσίες και στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχει.
8. Μήλο
Το μήλο περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, και φώσφορο, ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να προλάβει και να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό παθήσεων. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή όμως, αναστέλλονται ένζυμα όπως η α-αμυλάση και η α-γλυκοσιδάση με αποτέλεσμα την μείωση της ολικής ποσότητας γλυκόζης που απορροφάται από τον οργανισμό. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μήλο, βοηθούν στην αποτροπή της απότομης αύξησης του σακχάρου και ενεργοποιούν τα κύτταρα του παγκρέατος να εκκρίνουν περισσότερη ινσουλίνη έτσι ώστε να εγκατασταθεί η ευγλυκαιμία που απαιτεί ο διαβήτης.
9. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να υποβοηθήσουν την δράση της ινσουλίνης στην εγκατάσταση της ευγλυκαιμίας. Έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που διεξήχθη σε περισσότερες από 80.000 γυναίκες, έδειξε ότι όσες από αυτές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών (1 χούφτα) 5 φορές την εβδομάδα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών (1 χούφτα) από 1-4 φορές την εβδομάδα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.
10. Τζίνσενγκ
Η βασική θεραπευτική του δράση είναι η ενίσχυση της απελευθέρωσης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, αλλά και η παράλληλη αύξηση του αριθμού των υποδοχέων της ινσουλίνης στα κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα την άμεση μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα των ασθενών με διαβήτη.
Δείτε επίσης:
Πηγή:
diaitologia.gr
10 φυτά που «φοβάται» ο διαβήτης
1. Σκόρδο
Το σκόρδο θεωρείται εδώ και 5.000 χρόνια περίπου, το φάρμακο των φαρμάκων. Έρευνες έχουν δείξει ότι χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, το σκόρδο παρέχει προστασία από τις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων (μίκρο και μάκρο αγγειοπάθειες) που προκαλεί ο διαβήτης, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η διαβητική νεφροπάθεια.
2. Αλόη
Η αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, μια εκ των οποίων είναι ο διαβήτης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση της αλόης σαν συμπλήρωμα διατροφής, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς. Ο ισχυρισμός αποδείχτηκε και πειραματικά, όταν σε ασθενείς που δεν λάμβαναν ινσουλίνη, δόθηκε ένα κουταλάκι αλόης την ημέρα για χρονική περίοδο 14 εβδομάδων, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των ασθενών είχαν μειωθεί κατά 45%.
3. Μαντζουράνα
Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών, μια διαδικασία που οδηγεί στην εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών για τις οποίες ευθύνεται ο διαβήτης: το διαβητικό πόδι, αλλά και τις μικρό και μάκρο αγγειοπάθειες που σχετίζονται με την θνησιμότητα των ασθενών.
4. Κανέλα (Κεϋλάνης)
Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Η ιδιότητα αυτή της κανέλας συνίσταται σε μια κατηγορία ουσιών, των πολυφαινολών , που έχουν την ιδιότητα να «μιμούνται» τη δράση της ινσουλίνης, κάτι που είναι απολύτως επιθυμητό σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Πρέπει ωστόσο να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες ποσότητες, χωρίς υπερβολές, γιατί η δράση της μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε φαρμακευτικής αγωγής.
5. Βρώμη
Η βρώμη θεωρείται ως η πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δημητριακά, κάτι που οφείλεται στην εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες. 1 φλιτζάνι βρώμης αποδίδει στον οργανισμό 8 γραμμάρια φυτικών ινών, με επακόλουθο αποτέλεσμα την ικανοποιητική καύση των υδατανθράκων που καταναλώνουν οι ασθενείς με διαβήτη, αλλά και την βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μιας κατάστασης που μπορεί να επιδείνωση την πορεία του διαβήτη γενικότερα.
6. Καρότο
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το καρότο ήταν ακατάλληλο για τους διαβητικούς επειδή τα φυσικά ζάχαρα που περιέχονται σε αυτό «καίγονται» πολύ γρήγορα, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό. Η θεωρία αυτή εγκαταλείφτηκε, γιατί σήμερα είναι γνωστό ότι το γλυκαιμικό φορτίο του καρότου είναι χαμηλό και επομένως η κατανάλωση του δεν σχετίζεται με αύξηση του σακχάρου. Επιπλέον, τα θρεπτικά του συστατικά είναι πολύ σημαντικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού των ασθενών.
7. Λάχανο
Από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λάχανο αποτελεί την ναυαρχίδα του στόλου στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ. Μελέτη που έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, απέδειξε ότι η κατανάλωση 1 και 1/2 μερίδας λάχανου την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 14%. Αυτή η ιδιότητα του λάχανου αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές του ουσίες και στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχει.
8. Μήλο
Το μήλο περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, και φώσφορο, ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να προλάβει και να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό παθήσεων. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή όμως, αναστέλλονται ένζυμα όπως η α-αμυλάση και η α-γλυκοσιδάση με αποτέλεσμα την μείωση της ολικής ποσότητας γλυκόζης που απορροφάται από τον οργανισμό. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μήλο, βοηθούν στην αποτροπή της απότομης αύξησης του σακχάρου και ενεργοποιούν τα κύτταρα του παγκρέατος να εκκρίνουν περισσότερη ινσουλίνη έτσι ώστε να εγκατασταθεί η ευγλυκαιμία που απαιτεί ο διαβήτης.
9. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να υποβοηθήσουν την δράση της ινσουλίνης στην εγκατάσταση της ευγλυκαιμίας. Έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που διεξήχθη σε περισσότερες από 80.000 γυναίκες, έδειξε ότι όσες από αυτές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών (1 χούφτα) 5 φορές την εβδομάδα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών (1 χούφτα) από 1-4 φορές την εβδομάδα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.
10. Τζίνσενγκ
Η βασική θεραπευτική του δράση είναι η ενίσχυση της απελευθέρωσης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, αλλά και η παράλληλη αύξηση του αριθμού των υποδοχέων της ινσουλίνης στα κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα την άμεση μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα των ασθενών με διαβήτη.
Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δείτε επίσης:
"Φυσικά φάρμακα για τον Διαβήτη" (Συνταγές)
Πηγή:
diaitologia.gr