Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

"Στο Μαυροβούνιο εκτυλίσσεται σενάριο ουκρανικής κρίσης λόγω ΝΑΤΟ"

Εδώ και αρκετές ημέρες στο Μαυροβούνιο λαμβάνει χώρα σενάριο αποσταθεροποίησης με αφορμή την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με ρωσική συνδρομή .
Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου που αρνείται να δεχθεί την χώρα εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Έτσι ξεκίνησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της χώρας και του πρωθυπουργού προσωπικά, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Μάλιστα πολλά ΜΜΕ , τονίζουν ότι η κατάσταση παρομοιάζεται με την εξέγερση της «Πλατείας Μαϊντάν». Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λαμβάνουν μαζικό χαρακτήρα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, και αυτή την φορά εξελίχθηκαν σε ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς για όλα τα προβλήματα της χώρας, και, επίσης, σε αντίθεση με την φιλοδυτική κυβέρνηση, δεν αποδέχεται την περίπτωση η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου έσπευσε να δηλώσει ότι αυτό που συμβαίνει έχει σαφώς την « βοήθεια» του Κρεμλίνου.
Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, είναι η τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα κατά την οποία αρκετές χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές , συγκρούονται με την αστυνομία αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. Οι συμμετέχοντες απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος κατέχει το αξίωμα από το 1990.

Αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα εμπόδια της αστυνομίας γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου, τα όργανα επιβολής του νόμου έκαναν  χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν την διαδήλωση της αντιπολίτευσης.
«25 χρόνια στην εξουσία είναι πάρα πολλά , ακόμα και αν  ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι», ανέφερε 30χρονος διαδηλωτής . Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης , « στην χώρα βασιλεύει η ανεργία, και ο Τζουκάνοβιτς το μόνο που κάνει είναι να ληστεύει τον λαό».
Ορισμένοι διαδηλωτές ήρθαν στη συγκέντρωση με πλακάτ  που έγραφαν «Όχι στο ΝΑΤΟ» και « για την στρατιωτική ουδετερότητα του Μαυροβουνίου», τονίζει το δημοσίευμα. Την ίδια στιγμή η φιλοδυτική κυβέρνηση ελπίζει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Πολλοί Μαυροβούνιοι, όμως, λόγω των ιστορικά στενών δεσμών με την Ρωσία αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημειώνει ο γερμανικός τύπος .

Ο πρωθυπουργός Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά προσφέρθηκε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές μετά την σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου , με τα μέλη του ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η  αντιπολίτευση υπό την πίεση της Ρωσίας προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, σαφώς και υπάρχει « ρωσικός δάκτυλος» πίσω από τις διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο. Η αμερικανική παρουσία στην χώρα αυτή , αλλά και στα Βαλκάνια φθίνει ενώ οι Ρώσοι εισέρχονται πλέον δυναμικά . Η Μόσχα θέλει να αποτρέψει πάση θυσία την είσοδο στο ΝΑΤΟ του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και της ΠΓΔΜ, και πιθανότατα να το πετύχει.





Πηγή:
pentapostagma.gr