Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

"Μογκερίνι: Η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία αλλάζει τους κανόνες του «παιχνιδιού»"

Η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, "αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού", δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
"Είναι σίγουρα κάτι που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι αυτό έχει ανησυχητικές πλευρές", δήλωσε η Μογκερίνι κατά την άφιξή της στο τακτικό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση στη Συρία θα εξεταστεί εκτενώς στο συμβούλιο "κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου", από ρωσικά αεροσκάφη.
Οι επεμβάσεις στη σύγκρουση "πρέπει να είναι συντονισμένες, διαφορετικά αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι μόνο από πολιτικής άποψης, αλλά κυρίως από στρατιωτικής". Η Μογκερίνι κάλεσε τη Ρωσία "να στοχεύει ξεκάθαρα το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ" στη Συρία.
Η Μόσχα δηλώνει ότι οι αεροπορικές επιδρομές της πραγματοποιούνται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι χώρες της Δύσης την κατηγορούν ότι στοχεύει κυρίως οργανώσεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.
"Έχουμε μια κοινή βάση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, όλοι μας", επέμεινε η Μογκερίνι αναφερόμενη στις εργασίες του ΟΗΕ για την προώθηση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, μια διαδικασία που σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται όλο και πιο ανοικτά υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο Ασαντ, μια προοπτική που απορρίπτουν η Γαλλία και η Βρετανία. Ενόψει του συμβουλίου, διπλωμάτες εργάζονται για να επιτύχουν μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των χωρών που θέλουν ο Ασαντ να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία και άλλων που είναι έτοιμες να δεχθούν μια ευέλικτη μετάβαση.
Η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι ο Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν μπορεί να παραμένει πρόεδρος της Συρίας, ωστόσο είναι "ευέλικτη" όσον αναφορά τον τρόπο και τον χρόνο της αποχώρησής του, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, προσερχόμενος στο συμβούλιο.
"Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Ασαντ ως μακροπρόθεσμη λύση για το μέλλον της Συρίας. Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο της αποχώρησής του".
Οι υπουργοί αναμένεται να καλέσουν σε "μια συνολική και ειρηνική μετάβαση" στο τέλος του συμβουλίου, χωρίς να αναφέρουν αν αυτή θα περιλαμβάνει τον Ασαντ.
Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι "δεν μπορεί να υπάρχει διαρκής ειρήνη στη Συρία υπό την παρούσα ηγεσία της", σύμφωνα με το κείμενο που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
"Όλοι όσοι έχουν έναν ρόλο στην κρίση και τη μετάβαση (πρέπει να καθίσουν) στο τραπέζι και το θέμα της μετάβασης πρέπει να καθοριστεί από κοινού με τη διεθνή κοινότητα, τους περιφερειακούς παράγοντες, αλλά πάνω απ΄όλα από όλους τους Σύρους", δήλωσε η Μογκερίνι.
Ο Συνασπισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει στις προκαταρκτικές συνομιλίες τις οποίες προτείνει ο ΟΗΕ για την προετοιμασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.



Πηγή:
enikonomia.gr