Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

"Απέτρεψε αεροπορική τραγωδία σε πτήση προς Χανιά και τώρα ανακηρύσσεται ήρωας!"

Είναι ο άνθρωπος που την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή απέτρεψε μια σχεδόν σίγουρη αεροπορική τραγωδία και το θάνατο 114 ανθρώπων στην πτήση που είχε προορισμό τα Χανιά
Τώρα είναι υποψήφιος να ανακηρυχθεί ήρωας καθώς, όσο έρχονται στο φως λεπτομέρειες της υπόθεσης, τόσο κατανοούν όλοι πόσο άμεσος ήταν ο κίνδυνος της τραγωδίας, που αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβασή του.
Ο 27χρονος Lars Erik Engstrøm είναι ένας Νορβηγός ξενοδοχοϋπάλληλος. Την νύχτα της Παρασκευής 7 προς το Σάββατο 8 Αυγούστου 2015, πριν από την πρωινή πτήση της Air Baltic από το Όσλο της Νορβηγίας προς τα Χανιά, ήταν βάρδια στο ξενοδοχείο όπου έμεινε το πλήρωμα, ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης και οι αεροσυνοδοί.


air-baltic-norvigos-620x330Ήταν μόνος του στη βάρδια του ξενοδοχείου. Έβλεπε τους 4 πελάτες να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ουίσκι. Από την ώρα που ξεκίνησε το ωράριό του, τους είδε να πίνουν 2 μπουκάλια ουίσκι. Νωρίτερα είναι άγνωστο τί κατανάλωσαν. Όταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα πήγαν στα δωμάτιά τους, ήταν εμφανώς μεθυσμένοι.
Ο 27χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος δεν γνώριζε ότι αυτοί οι άνθρωποι σε λίγες ώρες θα είχαν την ευθύνη να πετάξουν ένα αεροσκάφος με 109 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα τους ίδιους μέχρι την Κρήτη. Θεωρούσε ότι θα είχαν το χρόνο να συνέλθουν, να ξεκουραστούν και στη συνέχεια να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό το σκέφτηκε κυρίως ότι οι 4 τους πήγαν στη ρεσεψιόν και του ζήτησαν τα κλειδιά των δωματίων τους. Ήταν όλοι τους μεθυσμένοι!air-baltic-diki
Στη συνέχεια, ενώ ήταν ήδη στα δωμάτιά τους, έμαθε ότι θα πετούσαν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα. Τότε αποφάσισε να μην αφήσει έτσι τα πράγματα, αφού θα είχε κι ο ίδιος ευθύνη για ό,τι πιθανώς θα συνέβαινε με την πτήση. Αποφάσισε να τους σταματήσει, να μην πετάξουν μεθυσμένοι, κινδυνεύοντας τις ζωές 109 επιβατών και τις δικές τους. Επικοινώνησε με τον αστυνομικό σταθμό Gardermoen. Συμφώνησαν να ειδοποιήσει την αστυνομία μόλις το πλήρωμα θα έφευγε από το ξενοδοχείο για το αεροδρόμιο. Ο έλεγχος έδειξε ότι τα 4 από τα πέντε μέλη του πληρώματος ήταν σε κατάσταση μέθης. Συνελήφθησαν και το πλήρωμα αντικαταστάθηκε.
Έτσι αποσοβήθηκε μια αεροπορική τραγωδία. Όλοι τους καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, με τον κυβερνήτη να εκτίει 10 μήνες.
Τώρα ο 27χρονος είναι υποψήφιος για το βραβείο του “ήρωα της Νορβηγίας”. Και είναι το πρόσωπο των ημερών στη Νορβηγία, καθώς μόλις τώρα αποκαλύπτεται ο δικός του ρόλος στην υπόθεση, αφού μέχρι τώρα αυτό που είχε διαρρεύσει ήταν πως κάποιος επιβάτης ενημέρωσε την αστυνομία.

air-baltic-pilotos




Πηγή:
candianews.gr