Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

"Ερντογάν: Ανήθικοι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας. Νταβούτογλου: Δεν ζητάμε καμία συγνώμη"

Συνεχίζεται η σκληρή ρητορική μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι από την Άγκυρα. 

Ο ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν επανέλαβε τις αιτιάσεις του σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει οικονομικές δοσοληψίες με το Ισλαμικό Κράτος αγοράζοντας πετρέλαιο. 


Όπως μάλιστα σημείωσε, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους έγινε για να προστατευτεί η παροχή πετρελαίου από το ISIS προς την Τουρκία. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η απόφαση να καταρριφθεί το αεροπλάνο υπαγορεύτηκε από την επιθυμία να προστατευθεί οι οδοί παροχής πετρελαίου προς το τουρκικό έδαφος», είπε ο χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος. 

Ερντογάν: Ανήθικοι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας 

«Ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του ISIS δεν είναι ηθική. Τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να αποδεικνύονται», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Daily Sabbah.

«Είναι γνωστό από ποιές χώρες αγοράζουμε πετρέλαιο: τη Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαιζάν. Δεν θα επιτρέψουμε συκοφαντίες», πρόσθεσε. 

Ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε όμως ένα βήμα παραπάνω. «Εάν αποδειχθεί οποιαδήποτε αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος θα παραιτηθώ», είπε.

Νταβούτογλου: Δεν ζητάμε συγνώμη από τη Ρωσία!

Η Τουρκία δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλουέπειτα από τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟστην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες και αφού εξασφάλισε την υποστήριξη του δικαιώματος της Άγκυρας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας.

"Καμία χώρα δεν πρέπει να μας ζητά να απολογηθούμε, διότι κάναμε το καθήκον μας", δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιώντας ότι τέτοια περιστατικά εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, όσο η Ρωσία και ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός συνεχίζουν να βομβαρδίζουν χωριστά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

"Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις, διότι είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα και των δύο μας", είπε ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός.

"Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μέσω των διπλωματικών και των στρατιωτικών διαύλων με τη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση για κλιμάκωση", πρόσθεσε.




Πηγή:
silvercity.gr