Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ: Χιλιάδες παιδιά – «σκλάβοι» ράβουν ρούχα για την Δύση για 0,28 ευρώ τη μέρα! (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες από την τραγική πραγματικότητα χιλιάδων παιδιών στο Μπαγκλαντές που εξαναγκάζονται να εργάζονται ατελείωτες ώρες, κάτω από εξουθενωτικές συνθήκες, για να κατασκευάσουν ρούχα για τη Δύση, δημοσιεύει η Daily Mail.
Παρά τις συνεχείς καμπάνιες και τον αποτροπιασμό, που οδήγησαν στην βελτίωση προδιαγραφών ασφαλείας στα εργοστάσια, υπάρχουν μη καταγεγραμμένα εργοστάσια που δεν έχουν επιθεωρηθεί.

Εκεί κατασκευάζονται κυρίως ενδύματα για την τοπική και ινδική αγορά, αλλά και γνωστών διεθνών ετικετών, μέσω υπεργολαβιών, κάτι που καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν από πού προέρχονται.
Ο φωτογράφος Κλαούντιο Μοντεσάνο Κασίγιας μέσα από τη δουλειά του αποκαλύπτει τόσο τη συγκλονιστική έλλειψη ελέγχων ασφαλείας μέσα σε μερικά άναρχα εργοστάσια στη Ντάκα όσο και τις εξαντλητικές ώρες που εργάζονται τα παιδιά εκεί για 0,28 ευρώ την ημέρα.
Σε χώρους μέσα στις βιοτεχνίες τα παιδιά τρώνε, κοιμούνται και κάνουν μπάνιο ενώ παίρνουν «ρεπό» μισή μέρα την εβδομάδα…
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, υπολογίζονται σε 7.000 οι ανεπίσημες βιοτεχνίες στο Μπαγκλαντές που δεν υπόκεινται σε ελέγχους  ασφαλείας.

Ένα άτυπο εργοστάσιο περιλαμβάνει ένα δωμάτιο με 15 ραπτομηχανές, συνήθως χωρίς εξόδους κινδύνου, σχέδια για πυρασφάλεια ή πυροσβεστήρες.

Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να πάνε στο σχολείο, καθώς είναι επιφορτισμένα με εργασίες όπως κέντημα, βαφή υφασμάτων και καθαρισμό μηχανημάτων.
«Μέσα στα εργοστάσια ενδύματος οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 στα 6 και τις μισές ημέρες της εβδομάδας από την αυγή μέχρι το σούρουπο για τον κατώτατο μισθό. Κοιμούνται μέσα σε αυτά ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά», λέει ο φωτογράφος.
«Έρχονται από τα χωριά στις πόλεις αναζητώντας απασχόληση και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή», προσθέτει.
Σύμφωνα με τη UNICEF, υπάρχουν περίπου ένα εκατ. παιδιά ηλικίας 10-14, που δουλεύουν ως εργάτες στο Μπαγκλαντές.
Η βιομηχανία ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά την Κίνα και έχει ένα αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά την πυρασφάλεια.
Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργοστάσιο έξω από τη Ντάκα εξαιτίας πυρκαγιάς to 2013.




Πηγή:
iefimerida.gr