Όσο και να φαίνεται απίστευτο είναι πραγματικότητα.
Η Σερβία που έχει αναγνωρίσει από τις πρώτες τα Σκόπια ως ΄΄Μακεδονία΄΄, πλέον για πρώτη φορά εμφανίζεται να χρησιμοποιεί το όνομα ΠΓΔΜ και μάλιστα να υπερασπίζεται την επιλογή της έναντι των Σκοπιανών, που διαμαρτύρονται έντονα, με μεγάλο σθένος σαν να ήθελε να το κάνει από καιρό.
Έτσι οι σχέσεις Βελιγραδίου-Σκοπίων δοκιμάζονται εξαιτίας της ανάρτησης στη νότια Σερβία, πινακίδας που αναφέρει ως ΠΓΔΜ (σερβικά:BJRM) το γειτονικό κράτος.
Η πινακίδα, σύμφωνα με την B-92, παρέχει πληροφορίες για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-75 στη νότια Σερβία, σχετικά με το μήκος του υπό κατασκευή δρόμου, το κόστος, τον χρηματοδότη και την ημερομηνία παράδοσης του έργου.
Εκείνο που ενόχλησε τα Σκόπια είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της πινακίδας αναγράφεται: «Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε-75, Διάδρομος 10, Βελιγράδι- Σύνορα με ΠΓΔΜ».
Τα Σκόπια ζητούν να αναγραφεί αντί για ΠΓΔΜ το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Όπως ανέφερε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών «η Πρέσβης της Σερβίας στα Σκόπια, Ντούσανκα Ντίβιακ-Τόμιτς κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ όπου της επιδόθηκε προφορική νότα διαμαρτυρίας με την απαίτηση να διορθωθεί η ονομασία και να αναγραφεί Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντιδρώντας στην απαίτηση των Σκοπίων δήλωσε στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου ότι «η πινακίδα θα παραμείνει ως έχει».
Μεγάλης όμως σημασίας για την ξαφνική στροφή πολιτικής της Σερβίας αποτελεί και η δήλωση του «Τώρα τους ενοχλεί η πινακίδα και ότι ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, εμάς δεν πρέπει να μας ενοχλεί.Είναι καιρός να πάψουμε να δουλεύουμε εναντίον των δικών μας συμφερόντων.
Αλήθεια είναι ότι τους αναγνωρίσαμε με το όνομα Μακεδονία αλλά αυτό έγινε από τον Μιλόσεβιτς την δεκαετία του ΄90» σχολίασε σε έντονο ύφος ο Ντάτσιτς υπενθυμίζοντας ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν το Κόσοβο παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας».
Θεωρούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ νέων δεδομένων και εφόσον η Σερβία συνεχίσει αυτή την νέα πολιτική έναντι της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις με την Σερβία και ειδικά στο θέμα του Κοσσόβου.
Ευχή μας είναι να συνεχιστεί αυτή η στροφή της Σερβίας γιατί το θέμα αυτό αποτελούσε μεγάλη τροχοπέδη των σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας. Μια νέα στάση της Σερβίας θα σημαίνει νέα προοπτική, με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στις διμερείς μας σχέσεις.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα
Διεθνούς Ασφάλειαςστη ΝΑ Μεσόγειο
Πηγή:
pentapostagma.gr