Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

"Η επέλαση των ρομπότ: Μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον άνθρωπο;"

Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας προϊδεάζει πως τα ρομπότ θα αναπτύξουν υψηλή τεχνητή νοημοσύνη και θα μπορούσαν μελλοντικά να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο και σε καίριες θέσεις εργασίας.

Το ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά και – όπως σημειώνουν οι ειδικοί – αν συμβεί… ποιος θα είναι αυτός που θα καταναλώνει;

Όπως γράφει η Deutsche Welle, οι ηλεκτρονική υπολογιστές γίνονται ολοένα εξυπνότεροι, το βασικότερο όμως όλων είναι ότι πλέον έχουν αναπτύξει την ικανότητα να μαθαίνουν και να επεξεργάζονται μόνα τους νέες πληροφορίες.


Ο καιρός κατά τον οποίο τα ρομπότ μπορούσαν μόνο να εκτελούν προγραμματισμένες εντολές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα χάρη σε νέα αλγοριθμικά μοντέλα μπορούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες σύνθετων δεδομένων.
Τεράστιες οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης
Εκπρόσωποι των σημαντικότερων εταιρειών πληροφορικής, όπως Apple, Google, Facebook, Amazon, Microsoft, θεωρούν ότι είναι δυνατή η «εκπαίδευση» των ρομπότ με στόχο να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο την τεχνητή τους νοημοσύνη.
Τα μέχρι τώρα πορίσματα σχετικών ερευνών αποκαλύπτουν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές των δυνατοτήτων τους, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα.
Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν και για τις αρνητικές επιπτώσεις της «επέλασης» ρομποτικών και ηλεκτρονικών συστημάτων στην καθημερινότητά μας.
Τα ρομπότ μελλοντικά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τους ανθρώπους σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την Μέριλ Λιντς, αναλύτρια από την Τράπεζα της Αμερικής, περί το 2025 περίπου το 45% των εργασιών στον βιομηχανικό τομέα αναμένεται να εκτελείται από ρομπότ. Σήμερα το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 10%.
Από την πλευρά του ο μεγαλοεπενδυτής Silicon Valley Τζόε Σέντορφ προειδοποιεί ότι η τάση αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στη βαριά βιομηχανία, αλλά ενδέχεται να εισχωρήσει και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. «Ενδεχομένως να υπάρξουν συνέπειες, τις οποίες δεν έχουμε σκεφτεί», αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Ηewlett Packard, την Αpple και την Acer.
Μια νέα εποχή στον εργασιακό χώρο
«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή» αποφάνθηκε πρόσφατα και ο Μάρτιν Φορντ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg τονίζοντας ότι η έλευση των ρομπότ στον εργασιακό χώρο δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί. Ο Φορντ είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η άνοδος των ρομπότ», στο οποίο πραγματεύεται τη μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα, όπου η ρομποτική τεχνολογία αναμένεται να έχει κυρίαρχο ρόλο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Μάρτιν Φορντ, οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να τρομάζουν απέναντι στα νέα δεδομένα αλλά θα πρέπει προσαρμοστούν προσεκτικά σε αυτήν την πραγματικότητα, αξιοποιώντας την προς όφελός τους.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, από την άλλη πλευρά ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα των ρομπότ στον εργασιακό χώρο θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς από τον χώρο των νέων τεχνολογιών, το γεγονός ότι τα ρομπότ ως μη αμειβόμενο εργατικό δυναμικό δεν θα έχουν στη συνέχεια αγοραστική δύναμη, σε αντίθεση με τους κανονικούς εργαζομένους που κάνουν απόσβεση του μισθού τους καταναλώνοντας.
Στην πράξη λοιπόν τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση του ανθρώπινού εργατικού δυναμικού και την αντικατάστασή του από ρομπότ δεν πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα.




Πηγή:
tvxs.gr