Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

"Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα" (Βίντεο)

Οι Αχαιοί, που ο στόλος τους αποτελούνταν από περισσότερα από χίλια πλοία, συγκεντρώθηκαν στην Αυλίδα. Όμως ο άνεμος είχε κοπάσει εντελώς και η πλεύση ήταν αδύνατη. Ο μάντης Κάλχας τόνισε ότι η θεά Άρτεμις το προκάλεσε αυτό, ως τιμωρία για τον θάνατο του ιερού ελαφιού της από τον Αγαμέμνονα, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι είναι καλύτερος κυνηγός από αυτήν. Ο μόνος τρόπος να κατευναστεί η Άρτεμις ήταν, κατά τον Κάλχα, να θυσιαστεί η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνονας αρχικά αρνήθηκε, όμως οι υπόλοιποι Αχαιοί ηγέτες τον απείλησαν ότι θα ορίσουν τον Παλαμήδη αρχηγό της εκστρατείας και τελικά υποχώρησε. 





Για να δελεάσει την Ιφιγένεια να έρθει στην Αυλίδα, ο Αγαμέμνων της έστειλε χαρμόσυνο νέο ότι έπρεπε να έρθει για να την παντρέψει με το πρωτοπαλίκαρο τον Αχαιών, Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια μαζί με την μητέρα της Κλυταιμνήστρα έσπευσαν χωρίς να γνωρίζουν αυτό που την περίμενε. 


Τελικά η Ιφιγένεια, δέχτηκε να κάνει το θέλημα του πατέρα της παρόλο που η Κλυταιμνήστρα δεν συγχώρεσε ποτέ τον Αγαμέμνονα. Λίγο πριν την θυσία της Ιφιγένειας, η Άρτεμις επενέβη και την μετέφερε σε κάποιο μακρινό τόπο, όπου υπηρέτησε ως ιέρεια την θεά. 



Ο Αγαμέμνονας, βλέποντας ότι η κόρη του εξαφανίστηκε με υπερφυσικό τρόπο, μετά τη συμβουλή του Κάλχα, θυσίασε ένα αρνί. Αυτοί ήταν και οι μόνοι που γνώριζαν ότι η Ιφιγένεια δεν είχε πραγματικά θυσιαστεί. Η ανθρωποθυσία άλλωστε θα ήταν η μεγαλύτερη ύβρις σύμφωνα με την πίστη των Αρχαίων Ελλήνων. 




Πηγή:
sites.google.com/site/troikospolemos