Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τζορντάνο Μπρούνο: Ο μάρτυρας της Επιστήμης

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου του 1600, στον Κάμπο Ντέι Φιόρι, της Ρώμης, μετά από απόφαση της Ιερής Εξέτασης, κάηκε ζωντανός στην πυρά, ως αιρετικός, ο μάρτυρας της Επιστήμης,  Τζορντάνο Μπρούνο.
Κλασική παραμένει η απάντησή του, όταν του ανακοινώθηκε και επίσημα η καταδίκη του.

Στράφηκε στους δικαστές του λέγοντας:
Ίσως ο φόβος σας να εκδώσετε δικαστική απόφαση εναντίον μου είναι μεγαλύτερος από τον δικό μου φόβο να την αποδεχθώ.
Οι θεωρίες του Τζορντάνο Μπρούνο επηρέασαν την επιστημονική, αστρονομική και φιλοσοφική σκέψη της Ευρώπης κατά τον 17o και 18o αιώνα. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του και η φιλελεύθερη σκέψη του ενέπνευσαν το ιταλικό κίνημα για την εθνική πολιτική ενότητα, όπως και άλλα ευρωπαϊκά φιλελεύθερα κινήματα του 19ου αιώνα. Όσον αφορά τις κοσμολογικές θεωρήσεις του Μπρούνο, αυτές αποτέλεσαν προδρομικές απόψεις μερικών θεμελιακών πλευρών των πλέον σύγχρονων κοσμολογικών αντιλήψεων για το Σύμπαν. Τα γεγονότα της ζωής του Τζορντάνο Μπρούνο αποτελούν, για τις επόμενες γενιές, ένα μεγάλο πολιτισμικό μάθημα. Οι ιδέες δεν είναι δυνατόν να διώκονται, να πυρπολούνται και να συκοφαντούνται. Η δυναμική τους πρέπει να εξαντλείται μόνο μέσα από τη διαδικασία ενός αδογμάτιστου και εποικοδομητικού επιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου.


Και μην ξεχνάμε αυτό που είπε ο Γκάντι:
Τις νέες ιδέες αρχικά κάνουν ότι δεν τις ακούνε. Μετά τις συκοφαντούν. Έπειτα τις πολεμούν. Και τελικά… οι νέες ιδέες νικάνε! 

Το επόμενο φιλμάκι είναι αφιερωμένο στο μεγάλο αυτό σκαπανέα της επιστήμης και μάρτυρα της ελευθερίας της σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης





Πηγή:
manosdanezis.gr