Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

"ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟ ΧΕΡΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΓΓΙΖΕΙ"

Έρευνες δείχνουν πως τα προσθετικά μέλη του σώματος προοδεύουν με εξαιρετική ταχύτητα, παρ’όλα αυτά ο κύριος στόχος παραμένει η επικοινωνία του σώματος με την συσκευή.
Τώρα, μπορεί να είναι δυνατή και η πλήρης συνεργασία του σώματος και του προσθετικού χεριού -σε αυτήν την περίπτωση-  καθώς μία νέα εποχή ξεκινά στον χώρο της βιονικής ιατρικής χάρη της τεχνολογίας. Πληροφορίες λένε πως μπορεί να ανταλλάζει το βιονικό χέρι “λέγοντας” στον εγκέφαλο τι ακριβώς αγγίζει.


Πρόσφατα, ερευνητές του Defense Advanced Research Projectts Agency,μέρος της ερευνητικής ομάδας του Αμερικανικού Στρατού,εμφύτευσαν παράταξη μικρών ηλεκτροδίων στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση σε μία παράλυτη γυναίκα. Τα ηλεκτρόδια επικοινώνησαν με την ηλεκτρική δραστηριότητα του κινητικού φλοιού, μέσω καλωδίων, καταφέρνοντας να δώσουν ποικιλία κινήσεων στο προσθετικό χέρι της γυναίκας.
“Οι άνθρωποι που έχουν προσθετικά χέρια σήμερα συμβιβάζονται με τον απλό έλεγχο του άκρου” λέει ο Sliman Bensmaia, καθηγητής νευρο-φυσικής του πανεπιστημίου του Σικάγο.
Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προσθετικά χέρια με την κατάλληλη επιδεξιότητα μέχρι να μπορέσουν να τα νιώθουν χωρίς οπτική επαφή με ασυνείδητη χρήση.
Οι συσκευές που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην αγορά βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ενέργεια του σώματος  ή αλλιώς οι μυοηλεκτρικές συσκευές, στις οποίες ηλεκτρικά σήματα συνδέονται με τους μυς και κοντρολάρουν το προσθετικό άκρο.

Δήμητρα Μουταφίδου
Δημοσιογράφος


Πηγή:
prisonplanet.gr