Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

"Αφιέρωμα: Ο Ψαραντώνης αγέρωχος στο πέρασμα των χρόνων" (φωτογραφίες και βίντεο)

Είναι ένας άνθρωπος «δωρικός», με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ όπως συνηγορούν άνθρωποι που τον έχουν ζήσει. Οι Ανωγειανοί φημίζονται άλλωστε μεταξύ άλλων και για το χιούμορ τους. 
Αλλά πάνω από όλα ο Ψαραντώνης είναι ένας σπάνιος καλλιτέχνης, που μοιάζει με το παλιό καλό κρασί: όσο περνούν τα χρόνια εξελίσσεται συνεχώς και προσαρμόζεται. Είναι ένα διαρκώς ανήσυχο πνεύμα, δραστήριος και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει σε κινήματα αντίστασης που γεννήθηκαν και γεννιούνται στην Κρήτη. 


Πρώτος προσωπικός δίσκος για τον Ψαραντώνη είναι η «Κρητική Ξαστεριά» το 1973 και περιλαμβάνει 11 τραγούδια. Με αυτά λοιπόν ο Ανωγειανός καλλιτέχνης μπαίνει στο στίβο της δισκογραφίας.
Τα χρόνια περνάνε και ο Ψαραντώνης καθιερώνεται στις συνειδήσεις και προκαλεί και το διεθνές ενδιαφέρον. Ο αδελφός του ο Ψαρονίκος, ο Νίκος Ξυλούρης δεν είναι πλέον στη ζωή. Το 1986 στο δίσκο «Εκτός Εαυτού» βρίσκεται το τραγούδι «Θα κάμω θέλω ταραχή», που τον σημαδεύει.
Από το μακρινό 1986 έρχεται ένα κι ένα βίντεο από τα Ανώγεια όπου ο Ψαραντώνης ερμηνεύει το «Αφού χες άλλο στην καρδιά». Ο τρόπος ερμηνείας του είναι χαρακτηριστικός. Η έντονη κινητικότητα και εκφραστικότητα είναι σήματα κατατεθέντα.
Το 1990 σε χαλαρό ύφος, σε φιλικό σπίτι. ο Ψαραντώνης διατηρεί τον… επαγγελματισμό του και παίζει στη λύρα τη «Σούστα» με μοναδικό τρόπο.
Ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο εύκολα προσαρμόζεται ο Ψαραντώνης είναι η συμμετοχή του στον δίσκο των Πυξ Λαξ «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών» (2003) στο τραγούδι «Της νύχτας το δοξάρι».
Η μουσική και οι στίχοι του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη συναντούν τον Ψαραντώνη και το αποτέλεσμα «καθηλώνει». Στην πλειοψηφία του κόσμου «Η τίγρη» είναι συνδεδεμένη με τον Ψαραντώνη.
Στο Αρκάδι το 2014 γίνεται το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο κατά της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ο Ψαραντώνης ήταν εκεί για εμπνεύσει τον κόσμο και να του δώσει ώθηση στο αγώνα.
Η φωνή του Ψαραντώνη ταξίδεψε στο εξωτερικό.

Το 2015 σε συναυλία στο Passionskirche στο Βερολίνο ο Ψαραντώνης ερμηνεύει την Τίγρη και συγκινεί.
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2015 ο εκλιπών πλέον Γιώργος Ν. Ξυλούργης μαζί με τους φίλους του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» διοργάνωσαν συναυλία στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» με 32 καλλιτέχνες που συναντήθηκαν και συνέπραξαν μουσικά για πρώτη φορά στην ίδια σκηνή, προσφέροντάς στιγμές γνήσιας κρητικής μυσταγωγίας.

- Ψαραντώνης, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπης Ξυλούρης, Γιώργος Στιβακτάκης
- Ross Daly, Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργης Μανωλάκης, Κέλλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής, Γιώργος Σαλούστρος (Κεχρής)
- Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Αντώνης Φραγκιαδάκης
- Θανάσης Σταυρακάκης
- Αντώνης Μαρτσάκης, Νίκος Μαρεντάκης, Κανάκης Κοζωνάκης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης
- Βαγγέλης Βαρδάκης, Μανώλης Λιαπάκης, Γιάννης Γενειατάκης
- Αστρινός Ζαχαριουδάκης, Δημήτρης Σκουλάς, Αντώνης Ζαχαριουδάκης
- Κάρολος Κουκλάκης & Ειρήνη Δερέμπεη, Βασίλης Τζωρτζίνης
- Γιώργης Βρέντζος (Κάτης), Χαράλαμπος Χαιρέτης (Βούργιας), Βασίλης Δραμουντάνης, Λευτέρης Μπέρκης, Γιώργος Νταγιαντάς, Μανώλης Σκουμπάκης
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 στο Θέατρο των Αγρών σε μία συναυλία – κάλεσμα ο Ψαραντώνης συνάντησε τους φίλους του, μουσικούς και στιχουργούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της πολύχρονης και πολυτάλαντης πορείας του στη μουσική.


Εν κατακλείδι ο Ψαραντώνης μπορεί να κερδίσει με την φωνή και τη μουσική του ακόμα και ανθρώπους που δεν έχουν ενδιαφέρον προς την κρητική μουσική κουλτούρα. Μπορεί να σε πείσει γιατί κι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι δεν είναι δογματικός.

Σε κερδίζει γιατί είναι από αυτούς τους καλλιτέχνες που θέλουν να φαίνονται μόνο όταν είναι πάνω στη σκηνή και κάνουν αυτό που αγαπούν και μόνο εκεί.
του Άρη Γάρου

(Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα του Ψαραντώνη στο facebook)



Πηγή:
inotos.gr