Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

"Υπό εξαφάνιση τρεις χιλιάδες γλώσσες παγκόσμια"

Οι μισές από τις περίπου έξι χιλιάδες γλώσσες που ομιλούνται σήμερα ανά τον κόσμο κινδυνεύουν με εξαφάνιση και η εξαφάνιση μιας γλώσσας σηματοδοτεί συναφώς την εξαφάνιση ενός ολόκληρου κόσμου, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας με θέμα “Η δύναμη της Ελληνικής ως μητρικής γλώσσας”.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογική ανάπτυξη και η ανάγκη για γρήγορη και άμεση επικοινωνία οδήγησαν στον υποσκελισμό πολλών μητρικών γλωσσών στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εργασίας, του διαδικτύου, της κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από την αγγλική και ως αποτέλεσμα, η εξέλιξη της γλώσσας συρρικνώνεται επικίνδυνα και οι κοινωνίες χάνουν σταδιακά τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους ερείσματα και ομογενοποιούνται”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “έρευνες έχουν καταδείξει ότι από τις περίπου 6000 γλώσσες που ομιλούνται ανά τον κόσμο σήμερα οι 3000 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ υπολογίζεται μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα μόνο 600 περίπου γλώσσες θα κατορθώσουν να επιβιώσουν”.

Πρόσθεσε ότι “τα στοιχεία είναι πράγματι ανησυχητικά, αν αναλογιστούμε ότι η μητρική γλώσσα δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο μεταφοράς πληροφοριών, γνώσεων, συναισθημάτων και σκέψεων, αλλά μια καθοριστικής σημασίας συνιστώσα πολιτισμικής ταυτότητας”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “η μητρική γλώσσα κάθε λαού καταγράφει και μαρτυρεί διαχρονικά τα βιώματα, τις αξίες και τις αντιλήψεις του, που έχουν υιοθετηθεί ανά τους αιώνες και η μοναδική και αναντικατάστατη αξία των λέξεων της μητρικής γλώσσας, θεμελιωμένη στο συναισθηματικό τους βάθος και στον ψυχικό τους πλούτο, μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε τη φιλοσοφία, το ιδιαίτερο ύφος και ήθος ζωής, τον τρόπο με τον οποίο η γλωσσική κοινότητα στην οποία ανήκουμε συνέλαβε τον κόσμο και τον άνθρωπο”.

“Η εξαφάνιση μιας γλώσσας σηματοδοτεί συναφώς την εξαφάνιση ενός ολόκληρου κόσμου”, σημείωσε.

Για την ελληνική γλώσσα ανέφερε πως “αποτελεί μια από τις ελάχιστες γλώσσες στον κόσμο που παρουσιάζουν ομοιογενή και αδιάλειπτη εξέλιξη και με ιστορία που ξεπερνά τα 3 500 χιλιάδες χρόνια, οι κληρονόμοι της ελληνικής μπορούν να υπερηφανεύονται για τον πλούτο, την ευλυγισία, τη συνθετική και παραγωγική ικανότητά της και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη δύναμη και τη δυναμική της”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στον καθηγητή Γλωσσολογίας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση, είπε ότι “η προσφορά σας στα γράμματα και το πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό σας έργο είναι ευρέως γνωστά και δημοφιλή στο νησί μας και σας καλωσορίζω λοιπόν και εκ μέρους του κόσμου, που αδημονεί να σας ακούσει, στην αποψινή εκδήλωση, εκφράζοντας τις θερμές μου ευχαριστίες για τη θετική ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων”.

Καταλήγοντας είπε ότι “ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας αναδεικνύει την αξία της μητρικής γλώσσας και υπογραμμίζει το σεβασμό που οφείλουμε σε αυτήν και ταυτόχρονα, προβάλλει τις θυσίες και τους αγώνες που έγιναν σε πολλά μέρη του κόσμου, για να διαφυλάξουν οι άνθρωποι το δικαίωμά τους στην εκμάθηση, την ομιλία, τη μελέτη και τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας”.




Πηγή:
ikypros.com