Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

"Ο ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ"

Από σήμερα 30 Ιανουαρίου, αρχίζει ο 8ος μήνας του Αττικού Ημερολογίου, ο Ανθεστηριών, αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο και στον Χθόνιον Ερμή.

Από τις 11 έως τις 13 του μηνός αυτού, εορτάζοντο τα Ανθεστήρια προς τιμήν του εν Λίμναις Διονύσου και του Ερμού Χθονίου. Η πρώτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομαζόταν "Πιθοίγια". Ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι την ημέρα αυτή ανοίγονταν και δοκιμάζονταν για πρώτη φορά οι πίθοι με τον οίνο της χρονιάς.



Η δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων λεγόταν "Χόες", από το ομώνυμο οινοδοχείο και η τρίτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομάζονταν "Χύτροι", επειδή την ημέρα προσφέρονταν αγγεία με άνθη, μαγειρεμένα λαχανικά και πανσπερμία σιτηρών. Επίσης, την τρίτη και τελευταία ημέρα εορτάζονταν τα Υδροφόρια προς τιμήν όσων χάθηκαν στον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

Στην Αρχαία Αθήνα όποτε γινόταν η εορτή αυτή κάθε χρόνο, οι Αθηναίοι δοκίμαζαν το νέο κρασί μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής χαράς. Στους νεώτερους χρόνους θαυμαστή γιορτή των λουλουδιών γίνονταν στην Κηφισιά όπου και κατακλύζονταν από τους Αθηναίους διάρκειας μιας εβδομάδας. Μέχρι το 1978, γίνονταν παράλληλα και στο Δαφνί θαυμαστή ετήσια γιορτή του κρασιού διάρκειας επίσης μιας εβδομάδας.

Στις 23 του μηνός Ανθεστηριώνος, γινόταν η υποδοχή της Ανοίξεως με εορτασμό προς τιμήν του Μειλιχίου Διός, τα λεγόμενα Διάσια, που αποτελούσαν την μεγαλύτερη Αθηναϊκήν εορτή προς τιμήν του ύπατου των Θεών. Γίνονταν σπονδές ειδικών αρτιδίων σε σχήμα βοδιού, πλούσιες αναίμακτες θυσίες και συνεστιάσεις..

[Στην φωτογραφία, μαθήτριες παρελαύνουν κατά τον εορτασμό των Ανθεστηρίων στην Λευκωσία, το 1964]



Πηγή: