Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

"Στους δρόμους βγήκαν και οι Γάλλοι αγρότες"

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προχώρησαν οι Γάλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μπλοκάροντας κεντρικούς δρόμους στα βορειοδυτικά και απαιτώντας άμεση κυβερνητική δράση για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, που τους οδηγούν σε υψηλά χρέη και απειλούν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.
Συγκεκριμένα, έχουν στήσει μπλόκα σε 18 σημεία της χώρας από τη Βρετάνη έως και την Παϊς ντε λα Λουάρ διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές σε γάλα, βοδινό, χοιρινό και ορισμένα λαχανικά.


«Οι παραγωγοί συνεχίζουν να χάνουν λεφτά την ώρα που μεταποιητές και χονδρέμποροι βγάζουν πολλά», αναφέρει ο Έρικ Τσάνου, συνεταιριστής της Ένωσης Γάλλων αγροτών.
Επιπλέον, οι αγρότες πέταξαν άχυρα και λάστιχα στη λεωφόρο Κιμπέρλ στη Βρετάνη, στα οποία έβαλαν και φωτιά.
Όπως, αναφέρουν σε ξένα μέσα ενημέρωσης οι αγρότες έχουν απευθύνει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για να συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη στη Ρεν, ιστορική πρωτεύουσα της Βρετάνης.

«Οι κινητοποιήσεις είναι ο μόνος τρόπος για να εισακουστούμε», τονίζει ο Φρανκ Γκιχενέκ, πρόεδρος της Γαλλικής Αγροτικής Ένωσης και πρόσθεσε «η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι κρίσιμη».


Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η γαλλική κυβέρνηση είχε αποκαλύψει πακέτο στήριξης του αγροτικού τομέα ύψους 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι αγρότες επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.



Λυγίζουν υπό το βάρος των χρεών οι αγρότες

Πολλοί μιλούν για χρέη έως και 200.000 ευρώ. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, αλλά την ίδια στιγμή οι τιμές των προϊόντων μειώνονται συνεχώς. Στο στόχαστρο των αγροτών είναι, μεταξύ άλλων, και η Ευρώπη μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα, αλλά και λόγω του εμπάργκο προς τη Ρωσία που οδηγεί πολλούς, και ιδιαίτερα τους χοιροτρόφους της Βρετάνης, στη χρεοκοπία. Την τελευταία διετία 600 αγρότες αυτοκτόνησαν, γι' αυτό και προτάθηκε η 11η Οκτωβρίου ως «ημέρα μνήμης» προς τιμήν τους.
Οι τράπεζες έχουν μερίδιο ευθύνης στην απόγνωση, καθώς δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη κατανόηση προς τους αγρότες, πράγμα που αναγνώρισε με συνέντευξή του στις 31 Ιανουαρίου στη γαλλική ραδιοφωνία ο υπουργός Γεωργίας Στέφαν Λε Φολ. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος είχε υποτιμήσει την έκταση της κρίσης, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο υπολόγισε σε 25.000 τους αγρότες βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, αντί για 42.000 που υπολογίζονται σήμερα.


(Με πληροφορίες από DW, fwi.co.uk, ibtimes.co.uk, presstv.ir) 





Πηγή:
agronews.gr