Η καταγωγή της ρεβιθιάς είναι από την
Ασία και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης ,της
Ασίας και της νότιας και κεντρικής Αμερικής. Τα φύλλα της είναι πτερωτά,
σύνθετα και έχουν πολλά μικρότερα φυλλάρια στρογγυλά, ανοιχτοπράσινα με
μικροσκοπικά δόντια στις άκρες. Τα άνθη της είναι μικρά, λευκού
κόκκινου ή ροζ χρώματος και φύονται στις μασχάλες των κλαδιών ανά ένα.
Οι καρποί είναι πεπλατυσμένοι στα πλάγια και κάθε ένας από αυτούς
περιέχει 1-2 σπόρια, τα γνωστά ρεβίθια.
Τα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή
μαγειρευτά ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά
στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να
χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ. Είναι πλούσια σε φώσφορο,
μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C.
Η ρεβιθιά είναι εξαιρετικά ανθεκτική
στην ξηρασία και αποδίδει καλά σε φτωχά εδάφη χωρίς ιδιαίτερες
περιποιήσεις. Πολλαπλασιάζεται με σπορά κατά τους φθινοπωρινούς κυρίως
μήνες.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 150.000 στρέμματα , κυρίως στη Στερεά Ελλάδα,τη Θράκη και τη Μακεδονία.
Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε
παραγωγή ρεβιθιών. Ακολουθούν η Ισπανία, η Αλγερία, η Ιταλία, η
Αίγυπτος, η Αργεντινή και η Ελλάδα.
Ρεβίθια με λαχανικά στο φούρνο
Υλικά:
200 γρ. ρεβίθια βρασμένα
1 μελιτζάνα κομμένη σε χοντρούς κύβους
2 κολοκυθάκια κομμένα σε τέσσερα κομμάτια
2 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα ( προαιρετικά)
1/2 φλιτζάνι αρακά
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 φλιτζάνι κουνουπίδι (μόνο τα μπουκετάκια)
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
2 βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
2 κ.σ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
δυόσμο ψιλοκομμένο
ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι
πιπέρι καγίεν
1κ. γλ. κουρκουμά
λίγο κρασί λευκό
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη φρυγανιά σε μεγάλο μπολ και
ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου μισή ώρα και
ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ταψί και τα απλώνουμε
ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και τα
αφήνουμε να ψηθούν για 20 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα γυρίζουμε με
σπάτουλα. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και τα ψήνουμε για 25 λεπτά
επιπλέον μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: