Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Τι είναι το γανόδερμα (ganoderma lucidum) και ποια τα οφέλη του

Τι είναι το γανόδερμα
Το γανόδερμα (ganoderma lucidum) είναι ένα μανιτάρι με έντονο κόκκινο χρώμα και με ιδιαίτερη πικρή γεύση το οποίο χρησιμοποιείτε από τους Κινέζους για αιώνες σαν ένας τρόφιμο με φαρμακευτικές ιδιότητες, φυσικά οι ιδιότητες αυτές προκύπτουν από εικασίες και ιστορικές αναφορές. Οι εργαστηριακές και κλινικές μελέτες των δράσεων του μανιταριού με το όνομα γανόδερμα (ganoderma lucidum) έχουν ενταθεί την τελευταία δεκαετία. Το συναντάμε στην αγορά με διάφορες μορφές όπως το φρέσκο μανιτάρι ή το αποξηραμένο, σε μορφή εκχυλίσματος, σε σακουλάκια τσαγιού ή και σαν συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλα.


Ευεργετικές Ιδιότητες

Ένα πολύτιμο συστατικό του γανόδερμα (ganoderma lucidum) είναι τα τριτερπένια όπως και ορισμένοι πολυσακχαρίτες. Συγκεκριμένα για το γανόδερμα (ganoderma lucidum) μελέτη που δημοσιεύτηκε στο british journal of nutrition αναφέρει ότι μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφιλ του ατόμου μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης. Άλλες μελέτες σχετίζουν την χορήγηση του μανιταριού με την μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενής με υπέρταση, τέλος φαίνεται να έχει αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες χάρη κυρίως στις πρωτεΐνεςπου περιέχει.

Ganoderma και η χρήση του

Η κατανάλωση του γανοδερματος (ganoderma lucidum) σε τρόφιμο δεν μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες καταστάσεις, η συνεχείς όμως χρήση του γανοδερματος σε μορφή συμπληρώματος διατροφής μπορεί να κρύβει κινδύνους, πιο συγκεκριμένα έχει αναφερθεί ότι μετά από 3 μήνες χρήσης σύμφωνα με το σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan μπορεί να δημιουργήσει στοματικές διαταραχές, ξηροστομία και ρινορραγία, επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις διαρροϊκών κενώσεων μετά από την παρατεταμένη χρήση οι οποίες όμως φαίνεται να αντιμετωπίζονται με την παράλληλη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C, σε κάθε όμως περίπτωση τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με την διακοπή χρήσης του συμπληρώματος.

Προτείνετε η χρήση του μόνο στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ότι αποδεδειγμένα μπορεί να βοηθήσει, επίσης πρέπει να είναι προσεκτικοί με την χρήση των συμπληρωμάτων γανόδερμα (ganoderma lucidum) άτομα που ακολουθούν κάποια αντιπηκτική ή αντιυπερτασική αγωγή, γυναίκες εγκυμονούσες ή θηλάζουσες και φυσικά τα παιδιά.

Δείτε επίσης:




Πηγή: