Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Η Σκωτία απειλεί ξανά με απόσχιση σε περίπτωση Brexit

Ξανά στο προσκήνιο επανέρχεται η απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη φορά με αφορμή το δημοψήφισμα με το οποίο οι Βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν εάν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Νικόλα Στάρτζεον πρόεδρος του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος και τοπική πρωθυπουργός, άνοιξε ξανά τη συζήτηση, λέγοντας ότι στο προεκλογικό μανιφέστο εν όψει των τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα, θα πρέπει να υπάρξει σαφής θέση για ένα νέο δημοψήφισμα για το μέλλον της Σκοτίας.



Η κα. Στάρτζεον θεωρεί ότι το δημοψήφισμα πρέπει να επαναληφθεί εάν υπάρξουν δύο προϋποθέσεις: Είτε στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η πλειοψηφία των Σκοτσέζων επιθυμεί την ανεξαρτησία, είτε στην περίπτωση που υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση στις πολιτικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν στο δημοψήφισμα του 2014, όπως η απειλή ότι η Σκωτία θα πεταχτεί έξω από την Ε.Ε.
Πρακτικά αυτό που επιδιώκουν οι Σκοτσέζοι είναι – στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. – να πετύχουν την ανεξαρτητοποίηση τους με ένα νέο δημοψήφισμα και χωρίς οι ψηφοφόροι να απειλούνται πλέον με έξοδο από την Ένωση, αφού αυτή θα έχει ήδη συντελεστεί.




Πηγή:
apocalypsejohn.com