Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Καλλιεργήστε με κάθετη φύτευση στην πόλη! Μάθετε πως.

Εάν μένετε σε μια μεγάλη πόλη και αγαπάτε την κηπουρική, ο περιορισμένος χώρος σας στερεί την αγαπημένη σας δραστηριότητα. Επίσης εάν είστε ήδη κηπουρός και απλά χρειάζεστε περισσότερο χώρο για να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ασχοληθείτε με την κάθετη φύτευση. Σε κάθε περίπτωση θα μπορείτε να παράγετε την ίδια ποσότητα από τα αγαπημένα σας λαχανικά χωρίς αυτά να καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον κήπο, όπως συμβαίνει στην παραδοσιακή οριζόντια φύτευση.


Τα πλεονεκτήματα της κάθετης φύτευσης είναι πως ο σχεδιασμός και η κατασκευή των εγκαταστάσεων είναι σχεδόν μια εύκολη διαδικασία, εξοικονομείτε τον χώρο σας και συγκομίζετε πιο εύκολα τους καρπούς όταν έρθει η ώρα. Παρέχει πιο ασφαλείς καλλιεργητικές συνθήκες στα φυτά ώστε να αποφεύγονται ορισμένες επιβλαβείς ασθένειες. Αυτό οφείλεται στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και στο ότι τα φυτά σας δεν αγγίζουν το έδαφος με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τα επικίνδυνα παθογόνα και έντομα που βρίσκονται εκεί.

Πριν ξεκινήσετε, πρέπει να αποφασίσετε το μέρος που θέλετε να καλλιεργήσετε με κάθετη φύτευση και τα χαρακτηριστικά που έχει αυτό για να εξασφαλίσετε την επιτυχία του εγχειρήματος. Ακριβώς όπως και στην παραδοσιακή φύτευση, θα πρέπει να βρείτε ένα μέρος όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιόλουστο, να το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον έξι ώρες. Η αυλή σας, το μπαλκόνι ή η βεράντα είναι ιδανικά μέρη, από τη στιγμή που βρίσκονται στην πλευρά που την βλέπει ο ήλιος. Θα πρέπει επίσης να έχετε προνοήσει για την παροχή νερού, ειδικά αν φυτέψετε σε δοχεία που χρειάζονται συχνό πότισμα. Για εξοικονόμηση νερού θα μπορούσατε να σκεφτείτε την οικολογική λύση της συλλογής βρόχινου νερού τους χειμερινούς μήνες και την χρησιμοποίησή του στις κάθετες καλλιέργειες σας.

Επιλέξτε τα φυτά σας αναλόγως. Το φως του ήλιου είναι ο υπ ‘αριθμόν ένα παράγοντας στον καθορισμό των φυτών που θα καλλιεργήσετε, ειδικά σε ένα αστικό περιβάλλον, όπου τα διαθέσιμα μέρη παραμένουν σκιασμένα στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Εάν ο χώρος σας δεν βλέπει αρκετό φως, τότε η καλύτερη επιλογή είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το μαρούλι και άλλα σκιόφυτα που μπορούν να ευδοκιμήσουν με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Απ’ την άλλη αν είστε τυχεροί και ο χώρος σας λούζετε όλη μέρα από τον ήλιο, οι επιλογές σας για το τι θα καλλιεργήσετε είναι πολύ περισσότερες. Μπορείτε να φυτέψετε ραπανάκια, πιπεριές, πατάτες, ντομάτες, καρότα, αμπέλι, κολοκυθάκια, αγγούρια και πολλά άλλα.
Στη συνέχεια κατασκευάστε τις ειδικές γλάστρες και τις κάθετες δομές πριν φυτέψετε τα φυτά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τους προκαλέσετε φθορές. Έπειτα, βεβαιωθείτε ότι οι δομές αυτές είναι ανθεκτικές και θα μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος των ώριμων φυτών στην καρποφορία τους ή τα αναρριχώμενα καλλωπιστικά, αν τα επιλέξετε για διακόσμηση. Μεταξύ των κατακόρυφων υποστηριγμάτων θα πρέπει να αφήνετε αρκετό χώρο, για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Κάθετες δομές υποστήριξης μπορεί να είναι πέργκολες, συρμάτινες κλούβες, τρίποδες, κουφώματα, εσοχές, ράφια, ή οποιοδήποτε σχέδιο που θα επιτρέπει στα φυτά σας να αναπτύσσονται κανονικά.
Αν είστε νέος κηπουρός και δεν έχετε εμπειρία, αρχίστε με μια μικρή εγκατάσταση και όσο προχωράτε και μαθαίνετε περισσότερα, διευρύνετέ τη. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο, θα διασκεδάσετε και θα περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας.





Πηγή:
share24.gr