Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η Υγιεινή Μαρμελάδα ή Πουρές Μήλου Χωρίς Ζάχαρη (Συνταγή)

Η μαρμελάδα μήλου ή αλλιώς το Apple Butter είναι ένας πολύ συμπυκνωμένος και παχύρρευστος πουρές μήλου, ο οποίος παρασκευάζεται μετά από πολύωρο μαγείρεμα με λίγο μόνον νερό (ή cider, χυμό μήλου) και μπαχαρικά (όπως γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, μπαχάρι), μέχρι τα σάκχαρα του μήλου να καραμελώσουν και να δώσουν στην μαρμελάδα αυτήν την σκουρόχρωμη και βουτυρένια υφή. Κι όχι, δεν περιέχει καθόλου βούτυρο!


Ο πουρές μήλου στην συνέχεια αλείφεται στο ψωμί ή σε μπισκότα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει επιπλέον γεύση στο χοιρινό, προστίθεται ως συστατικό σε άλλες συνταγές όπως τάρτες ή κέικ, συνοδεύει τις κρέπες και τις τηγανίτες, ενώ μπαίνει και στα σάντουιτς για επιπλέον γεύση. Για εμάς δε, που διαθέτουμε από τα νοστιμότερα γιαούρτια στον κόσμο, μπορούμε να έχουμε ένα ελαφρύ επιδόρπιο στο λεπτό… Με άλλα λόγια απλό, υγιεινό, ελαφρύ και θεσπέσιο!


Για την μαρμελάδα ή αλλιώς πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη (apple butter) χρειάσθηκα:

Υλικά (για μία δόση):
  • 12 μήλα της αρεσκείας μου (τα κόκκινα και κίτρινα μήλα δίνουν γλυκιά μαρμελάδα, ενώ τα πράσινα την κάνουν υπόξινη), 
  • ½ κ.γλ. κανέλα, 
  • ¼ κ.γλ. γαρίφαλο, 
  • ¼ κ.γλ. allspice (μπαχάρι) ή τζίντζερ ή μοσχοκάρυδο, 
  • 1/3 φλ. χυμό μήλου (ή νερό), 
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού. 
Τρόπος παρασκευής:
Πλένω, καθαρίζω και τεμαχίζω τα μήλα σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετώ σε μία κατσαρόλα και προσθέτω όλα τα υλικά.


Με κλειστό το καπάκι, τα βάζω να βράσουν και στην συνέχεια τα ψήνω σε μέτρια φωτιά (5/9) για μία ώρα (πάντα με κλειστό το καπάκι). Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανακατεύω 2-3 φορές και στο τέλος, με ένα πιρούνι, πατάω τα μήλα να λιώσουν. Επειδή τα μήλα κατά τον βρασμό αφήνουν τα δικά τους υγρά, η συνταγή δεν απαιτεί πολύ νερό.

Στην συνέχεια ανοίγω το καπάκι και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30’ ανακατεύοντας τακτικά, για να μην κολλήσει ο πουρές στον πάτο της κατσαρόλας. Το χρώμα του πουρέ θα σκουρύνει σταδιακά.
Μπορώ να ρυθμίσω την υφή και το χρώμα που θέλω να έχει η μαρμελάδα αφήνοντας την περισσότερο χρόνο στην φωτιά. Όσο περισσότερος ο χρόνος, τόσο πιο σκουρόχρωμη και παχύρευστη θα γίνεται.


Αφού είναι έτοιμος ο πουρές μήλου, μπορώ να τον αλέσω με το blender χειρός ή να τον περάσω από την σήτα για να έχει λεία υφή. Προσωπικά, μου αρέσει να μην είναι λείος καθώς βρίσκω ότι είναι περισσότερο φυσικός. Η μαρμελάδα ή αλλιώς ο πουρές μήλου (apple butter) διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο.
«Τροφή»: Αν κάποιος επιθυμεί να είναι πιο γλυκιά η προσθήκη στέβιας ή μελιού κατά το δοκούν, είναι δύο καλές ιδέες!


Καλή απόλαυση!




Πηγή:
dailycious.gr