Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Καναδική εταιρία ξεκινάει την εξαγωγή ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη!

O Καναδάς κάνει ένα ακόμη βήμα προς την παγκόσμια κυριαρχία ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ιατρικής κάνναβης παγκοσμίως, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια καναδική εταιρία θα εξάγει νόμιμα κάνναβη στην ΕΕ για εμπορική ιατρική χρήση.
Η Tilray, η οποία έχει έδρα στη British Columbia είναι μία από τις εταιρείες που έχουν λάβει άδεια από τον ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας του Καναδά να παράγει και να διανέμει ιατρική κάνναβη, και που της χορηγήθηκε πρόσφατα μια άδεια εξαγωγής.


Αναμένεται και άλλοι αδειοδοτημένοι παραγωγοί να λάβουν επίσης παρόμοιες άδειες για να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
«Είναι η βιομηχανία του μέλλοντος, και οι χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι έτοιμες για μια ισχυρή αγορά ιατρικής κάνναβης» είπε ο Sean Carney, διευθυντής της Tilray. Πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, η Tilray είναι ο μοναδικός προμηθευτής της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Κροατία.
Την Παρασκευή, η εταιρεία εξήγαγε δύο τύπους καψουλών που περιέχουν εκχυλίσματα κάνναβης – και τα δύο περιέχουν διαφορετικές συγκεντρώσεις σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη), ψυχοτρόπο συστατικό του φυτού, και CBD (κανναβιδιόλη), μια μη ψυχοδραστική ουσία.
Ο Carney δήλωσε ότι η Κροατία ενδιαφέρεται μόνο για έλαια αυτη τη στιγμή, και όχι για αποξηραμένη κάνναβη που μπορεί κάποιος να καπνίσει. Ο μοναδικός προμηθευτής κάνναβης στην Ευρώπη σήμερα είναι Bedrocan, και παράγει μόνο ιατρική κάνναβη σε αποξηραμένη μορφή.
«Οι Κροάτες προσπάθησαν πολύ και έμαθαν πως να κάνουν αυτό το σύστημα να δουλέψει», συνέχισε ο Carney. «Δεν ήθελαν το στίγμα των καπνιστών τσιγάρων κάνναβης … δεν ήθελαν μια νοοτροπία του stoner να συνδέεται με αυτό το πρόγραμμα.»
Η Κροατία νομιμοποίησε την κάνναβη για ιατρική χρήση το 2015, καθιστώντας νόμιμο για τους γιατρούς να συνταγογραφούν για τους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ναυτία που συνδέεται με τον ιό HIV / AIDS, ναυτία από θεραπείες για τον καρκίνο, το σύνδρομο Dravet, και κακοήθη νοσήματα. Το προϊόν θα πωλείται στα φαρμακεία σε όλη τη χώρα.
Η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη στον Καναδά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει νομοθεσία που θα καταστήσει νόμιμη την ψυχαγωγική κάνναβη από το 2017.
Ο Carney, δήλωσε ότι η εταιρεία του εξετάζει επίσης να επεκταθεί στην Αυστραλία, όπου είναι έτοιμος να διενεργήσει μια κλινική δοκιμή σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, καθώς και άλλες χώρες της ΕΕ, όπου η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη.»Κάθε χώρα είναι σε μια ελαφρώς διαφορετική φάση», είπε. «Αλλά εκεί που κοιτάμε τώρα είναι η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.»
Οι ομοσπονδιακά αδειοδοτημένοι παραγωγοί κάνναβης του Καναδά ρυθμίζονται από το Υπουργείο Υγείας του Καναδά στο πλαίσιο του προγράμματος  «MMPR» και υποβάλλονται σε τακτικές επιθεωρήσεις. Αυτό, λέει ο Carney, κάνει τους καναδούς παραγωγούς κάνναβης εξαιρετικά ελκυστικούς για τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπου τα πρότυπα παραγωγής είναι εξαιρετικά άκαμπτα. «Πολλές εταιρείες δεν μπορούσαν να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές», είπε.»Αυτό μας θέτει σε θέση ισχύος για να ανταγωνιστούμε στην παγκόσμια σκηνή τις εταιρίες κάνναβης από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, ή από οπουδήποτε αλλού».
Τον περασμένο Αύγουστο, ο μεγαλύτερος παραγωγός του Καναδά, Tweed Marijuana Inc., τώρα Canopy Growth Corp., απέκτησε την Bedrocan Canada Inc., η οποία είναι θυγατρική της ολλανδικής εταιρείας Bedrocan International. Μέχρι πέρυσι, η Bedrocan Canada εισήγαγε ιατρικά προϊόντα από την Bedrocan από την Ολλανδία.





Πηγή:
news.vice.com
legalit.gr