Υπέροχο κέικ, αφράτο και νόστιμο, χωρίς βούτυρο, αυγά ή γάλα,
νηστίσιμο. Η βασική συνταγή, μπορεί να αλλάξει, ανάλογα τα γούστα,
προσθέτοντας φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Ανακατεύετε σε μεγάλο το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη (αν χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα, μην το προσθέτετε ακόμη, θα μπει μετά με τα υγρά συστατικά)
Κάνετε στην επιφάνεια του μείγματος του αλευριού, 2 λακκούβες (3 αν χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα βανίλιας) και ρίχνετε στη μια το λάδι και στην άλλη το χυμό ντομάτας (στην τρίτη το εκχύλισμα). Ανακατεύετε να υγρανθεί το αλεύρι. Προσθέτετε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και ανκατεύετε ξανά ελαφρά, να αναμειχθούν.
Αδειάζετε τη ζύμη στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά (ελέγχετε αν ψήθηκε με μαχαίρι και αν χρειάζεται το ψήνετε παραπάνω χρόνο).
Βγάζετε από το φούρνο και όταν κρυώσει αρκετά το βγάζετε από το ταψί.
Πηγή:
newpost.gr
Υλικά
- Ολικής άλευσης αλεύρι: 100 γρ.
- Λευκό αλεύρι: 100 γρ. (για όλες τις χρήσεις)
- Καστανή ζάχαρη: 1 κούπα (215 γρ.)
- Αλάτι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
- Σόδα: 3/4 κουταλάκι τσαγιού
- Τριμμένη κανέλα: 1 κουταλάκι
- Τριμμένο γαρύφαλλο: 1/3 κουταλάκι τσαγιού
- Τριμμένο μοσχοκάρυδο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
- Εκχύλισμα βανίλιας: 1/2 κουταλάκι τσαγιού (ή 1 βανιλίνη)
- Ηλιέλαιο: 90 ml
- Χυμός ντομάτας: 1 κούπα (καλύτερα από φρέσκες ντομάτες)
- Σταφίδες: 50 γρ. (ή άλλο αποξηραμένο φρούτο ή τριμμένα καρότα ή μήλα)
- Χοντοκομμένα καρύδια: 50 γρ. (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί 20 εκ. περίπου και το στρώνετε με λαδόχαρτο ψησίματος.Ανακατεύετε σε μεγάλο το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη (αν χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα, μην το προσθέτετε ακόμη, θα μπει μετά με τα υγρά συστατικά)
Κάνετε στην επιφάνεια του μείγματος του αλευριού, 2 λακκούβες (3 αν χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα βανίλιας) και ρίχνετε στη μια το λάδι και στην άλλη το χυμό ντομάτας (στην τρίτη το εκχύλισμα). Ανακατεύετε να υγρανθεί το αλεύρι. Προσθέτετε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και ανκατεύετε ξανά ελαφρά, να αναμειχθούν.
Αδειάζετε τη ζύμη στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά (ελέγχετε αν ψήθηκε με μαχαίρι και αν χρειάζεται το ψήνετε παραπάνω χρόνο).
Βγάζετε από το φούρνο και όταν κρυώσει αρκετά το βγάζετε από το ταψί.
Πηγή:
newpost.gr