Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Από το Ηράκλειο ως την Αθήνα, χωρίς παπούτσια!

Τι κοινό έχει ένας βοσκός, ένας αρματωμένος Κρητικός και ο πιο ηλικιωμένος μαραθωνοδρόμος στην Ελλάδα;

Ένας ξυπόλητος μαραθωνοδρόμος από την Κρήτη πρωταγωνιστεί στον «Τερματισμό», ένα ντοκιμαντέρ μεγάλων αποστάσεων, αυτή την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Ηρακλείου «Βηθλεέμ», παρουσία του μαραθωνοδρόμου Ιδομενέα Αβραμάκη.


Έχοντας γνωρίσει τις χαρές του τρεξίματος σε προχωρημένη ηλικία, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει με κάθε χιλιόμετρο. "Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει να τρέχεις τον Κλασσικό Μαραθώνιο," λέει ο 65χρονος Ιδομενέας Αβραμάκης, ένας εκ των τριών πρωταγωνιστών της ταινίας. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσεις από το Μαραθώνα και να μην σε πιάσουν τα κλάματα καθώς πλησιάζεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο."
Ο Αβραμάκης, κάτοικος Ηρακλείου, άρχισε να τρέχει συστηματικά το 2006 όταν ξύπνησε απρόσμενα από κώμα 22 ημερών κατόπιν εγχείρησης στους λεμφαδένες. Οι συγγενείς του, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα, είχαν ήδη ξενοικιάσει το διαμέρισμά του και μόνο ο σκύλος του ο Φοίβος τον περίμενε γεμάτος ελπίδα έξω από το νοσοκομείο. Ο μόνος λόγος που ήταν ακόμα ζωντανός, ήταν γιατί κανένας δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη να τραβήξει την πρίζα!
Μετά από μια τέτοια περιπέτεια, ο Αβραμάκης δεν ήταν ποτέ ο ίδιος. Βλέποντας τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια, αποφάσισε να αναζωπυρώσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τρέχοντας τον Κλασσικό Μαραθώνιο με τη βαριά πανοπλία Αρχαίου Έλληνα οπλίτη. Η πανοπλία ήταν ένας φόρος τιμής στην πειθαρχία της αρχαιότητας, ενώ η συμμετοχή του στον αγώνα ήταν περίτρανη απόδειξη ότι γίνονται θαύματα! Το 2009 αποχωρίστηκε τελειωτικά τα παπούτσια του, επιλέγοντας να ενισχύει τα πέλματά του με Κρητικά βότανα που μαζεύει ο ίδιος από τα βουνά της πατρίδας του. Υπόδειγμα απλότητας, ο Αβραμάκης αντιπαθεί τον ανταγωνισμό και ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο μοναδικός αγώνας δρόμου στον οποίο λαμβάνει ανελλιπώς μέρος.
"Το μεγαλύτερο αγαθό του σύμπαντος είναι η ελευθερία," δηλώνει. "Όταν τρέχεις, είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος!" Ο ρωμαλέος Κρητικός τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή της σκηνοθέτιδος Ελιάνας Αμπραβανέλ όταν την προσπέρασε στον πρώτο της Μαραθώνιο, όπου παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλε, βρήκε το χρόνο να της πει μερικά ενθαρρυντικά λόγια. "Ο Τερματισμός" χρειάστηκε περίπου 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί, παρακολουθώντας όχι μόνο τη δική του ζωή, αλλά και δύο ακόμη ερασιτεχνών αθλητών, του Αντώνη Κάτανου, ενός 69χρονου βοσκού από την Εράτειρα, και του 86χρονου Στέλιου Πρασσά, του γηραιότερου μαραθωνοδρόμου στην Ελλάδα.
Ο «Τερματισμός» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2016 και από τότε έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα, εμπνέοντας το κοινό να βρει τον ήρωα που κρύβεται μέσα του. Καιρός να ανακαλύψετε κι εσείς το δικό σας!
Ο «Τερματισμός» θα προβληθεί στην Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Βηθλεέμ» την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 9:30, παρουσία του Ιδομενέα Αβραμάκη.

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ταινία www.finishlinethemovie.com



Πηγή:
cretalive.gr