Ξένες αλλά και ελληνικές μελέτες πιστοποιούν ότι τα
μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο σολομός έχουν αυξημένα επίπεδα βαρέων
τοξικών μετάλλων.
Ειδικά ο ξιφίας Μεσογείου είναι ένα ψάρι με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε
υδράργυρο (έως και 25πλασια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με ψάρια που
διερευνήθηκαν).
Ο καπνιστός σολομός ελληνικής προελεύσεως, έχει τη διπλάσια
επιβάρυνση σε υδράργυρο από ότι τα άλλα είδη σολομού, αποδεικνύοντας την
μέγιστη επιβάρυνση με τοξικά που δέχεται καθημερινά η Μεσόγειος
θάλασσα.
Ο σολομός από φιόρδ Νορβηγίας, δεν φαίνεται να έχει μικρότερη επιβάρυνση από άλλα είδη σολομού (πλην του ελληνικού) και συνεπώς η πιο αυξημένη τιμή του πιθανόν να μην ταυτίζεται και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταναλωτές.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα όρια ασφαλείας για τα βαρέα τοξικά μέταλλα, όπως αυτά τίθενται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1881/2006, δεν αποτελούν πραγματικές ασφαλιστικές δικλείδες, γιατί οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται εύκολα και εκκρίνονται πάρα πολύ δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που κάνει την τοξική τους δράση αθροιστική.
Για το λόγο αυτό, το Ελλληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) τάσσεται υπέρ της οδηγίας που εξέδωσε πριν μερικά χρόνια το Food Standards Agency της Αγγλίας, η οποία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν ξιφία και συναφή ψάρια οι έγκυες γυναίκες, αυτές που σκοπεύουν να εγκυμονήσουν, καθώς και παιδιά κάτω των 16 ετών.
Ο σολομός από φιόρδ Νορβηγίας, δεν φαίνεται να έχει μικρότερη επιβάρυνση από άλλα είδη σολομού (πλην του ελληνικού) και συνεπώς η πιο αυξημένη τιμή του πιθανόν να μην ταυτίζεται και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταναλωτές.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα όρια ασφαλείας για τα βαρέα τοξικά μέταλλα, όπως αυτά τίθενται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1881/2006, δεν αποτελούν πραγματικές ασφαλιστικές δικλείδες, γιατί οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται εύκολα και εκκρίνονται πάρα πολύ δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που κάνει την τοξική τους δράση αθροιστική.
Για το λόγο αυτό, το Ελλληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) τάσσεται υπέρ της οδηγίας που εξέδωσε πριν μερικά χρόνια το Food Standards Agency της Αγγλίας, η οποία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν ξιφία και συναφή ψάρια οι έγκυες γυναίκες, αυτές που σκοπεύουν να εγκυμονήσουν, καθώς και παιδιά κάτω των 16 ετών.