Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Ο Ελληνας καταναλώνει 100 κιλά κρέας το χρόνο και «τρώει» τους κρεατοφάγους Αμερικανούς - Στην έβδομη θέση παγκοσμίως

ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακόμα και τους Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους στον κόσμο, κατάφεραν να ξεπεράσουν οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάθε κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα 88 κιλά.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Τα trans – λιπαρά οξέα στη διατροφή μας», που διοργάνωσε Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Χημείας.

Οπως είπε ο κ. Καφάτος η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη, το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου «Ροκφέλερ», το 1948 και αργότερα το 1960, από τον Αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Επίσης, πριν από 50 χρόνια η κύρια πηγή λιπαρών στον ελληνικό πληθυσμό ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αλλά κυρίως λόγω των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 η πλειοψηφία των κατοίκων στην Ελλάδα (ποσοστό 60% του πληθυσμού) τηρούσε με ευλάβεια και ακρίβεια όλες τις νηστείες, για 180 ημέρες το χρόνο!
«Δυστυχώς το άριστο διαιτολόγιο των Κρητών της δεκαετίας του 1960 αλλοιώθηκε τις επόμενες δεκαετίες με την παραγωγή και εισαγωγή πλήθους επεξεργασμένων τροφίμων και μαργαρινών που διατίθενται στις υπεραγορές, στα ταχυεστιατόρια και τα περίπτερα κάθε γειτονιάς», επισήμανε ο κ. Καφάτος.
Όπως αποκαλύπτεται από τις έρευνες οι αλλαγές στο διαιτολόγιο των Κρητών επιβεβαιώθηκε με περιοδικές αναλύσεις του υποδορίου λίπους, σε λιπαρά οξέα, καθώς και με την επιδημική έξαρση της παχυσαρκίας τα τελευταία 40 – 50 χρόνια σε ενήλικες, αλλά και παιδιά. Όπως είπε κ. Καφάτος το ποσοστό λίπους, από κορεσμένα λιπαρά οξέα, φθάνει σήμερα στα επίπεδα των ΗΠΑ και της Βόρειας Ευρώπης (15-18%). "Η περιεκτικότητα πολλών τροφίμων σε λιπαρά αποδεικνύεται με αναλύσεις, είναι εξαιρετικά δυσμενής και προάγει τα χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιοαγγειακά και τους περισσότερους καρκίνους", υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής.

Τα περισσότερα παγωτά δεν περιέχουν γάλα
Τον κώδωνα του κινδύνου για δυνητικά επικίνδυνα παγωτά για τη δημόσια υγεία, έκρουσε ο κ. Καφάτος που συνέστησε την προσοχή των καταναλωτών. "Τα περισσότερα παγωτά δεν είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί το πρώτο συστατικό τους είναι το λάδι της ινδικής καρύδας (κορεσμένο κατά 80%), το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη και το τρίτο αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, ενώ ακολουθούν δεκάδες πρόσθετων ουσιών", τόνισε. Ακόμα προειδοποίησε ότι τα πατατάκια – τσιπς, που – όπως είπε – εκτός από το πολύ αλάτι περιέχουν μεγάλη ποσότητα κακής ποιότητας λιπαρών. "Επίσης, στην έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες παράγεται η τοξική ουσία ακρυλαμίδη, που είναι εξαιρετικά αθηρογόνος και καρκινογόνος", τόνισε.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι οι μαργαρίνες που κυκλοφόρησαν από τα μέσα του περασμένου αιώνα στην Ελλάδα, ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε τρανς – λιπαρά, που έφθαναν το 15%. "Τα τελευταία 10 15 χρόνια η βιομηχανία ελάττωσε τα τρανς, κάτω από το 1%, αλλά αύξησε την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, κατά περίπου 18%, για να είναι σε στερεή μορφή στη συνήθη θερμοκρασία", είπε και χαρακτήρισε άμεσης προτεραιότητας την εκπαίδευση του Έλληνα καταναλωτή, από την παιδική ηλικία.


Πηγή:
iefimerida.gr


Κρεατοφάγοι από κούνια και εντελώς απομακρυσμένοι από τη μεσογειακή διατροφή αποδεικνύονται για μία ακόμη φορά οι Ελληνες. Σύμφωνα με έρευνα του Εuromonitor, κάθε Ελληνας καταναλώνει περίπου 100 κιλά κόκκινο κρέας (βόειο, χοιρινό, αλλαντικά και αιγοπρόβατα) κάθε χρόνο, κατατασσόμενος στην 7η θέση παγκοσμίως, ξεπερνώντας κατά 12, 27 και 34 κιλά αντιστοίχως τον αμερικανό, τον καναδό και τον γερμανό καταναλωτή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να μας πτοεί και να αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς η έρευνα αφορά το έτος 2009, όταν άρχισαν οι επιπτώσεις της κρίσης να γίνονται αισθητές στην οικιακή οικονομία και στον οικογενειακό κουμπαρά. Με άλλα λόγια, κάθε ημέρα πέρυσι ο κάθε κάτοικος της Ελλάδας έφαγε, απαραιτήτως, περίπου 310 γραμμάρια κόκκινου κρέατος, δηλαδή περίπου ένα γεύμα της ημέρας απετελείτο αποκλειστικά από κρέας.

«Περισσότερο κρέας!»
Φανατικός της κρεατοφαγίας, ο ιδιωτικός υπάλληλος κ. Γιώργος Βουλγαρέλλης τα τελευταία πέντε χρόνια καταναλώνει τουλάχιστον μία μερίδα κρέας καθημερινά: «Αν λείπει από τη διατροφή μου, αισθάνομαι αδυναμία, πιστεύω ότι κάτι μου λείπει. Το τρώω με όλους τους τρόπους:μαγειρεμένο, βραστό, μαριναρισμένο, αλλά σαφώς προτιμώ το ψητό. Οπότεψάχνω ευκαιρία για οικογενειακές συναθροίσεις και τραπεζώματα έχοντας στην πίσω αυλή του σπιτιού ένα πολύ καλό μπάρμπεκιου. Οι υπόλοιποι δεν φαίνονται να συμμερίζονται το πάθος μου, αλλά δεν πειράζει. Περισσότερο κρέας για μένα! Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είμαι “κρεατοφάγος”, αλλά μάλλον είμαι» . Οι έρευνες που δείχνουν συσχετισμό διαφόρων μορφών καρκίνου με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν τον πτοούν: «Τόσα χρόνια οι άνθρωποι κρέας έτρωγαν. Επαθαν τίποτε; Εντάξει, έχω μια ανησυχία, αλλά προσέχω πολύ την ποιότητα των κρεάτων που καταναλώνω». Το ότι είμαστε μέσα στις δέκα χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στον κόσμο δεν τον ξάφνιασε: «Με χαροποιεί, αλλά δεν είναι κάτι περίεργο. Οι έλληνες κτηνοτρόφοι παράγουν πολύ και καλό κρέας και ειδικά στην περιφέρειαη ποιότητα είναι πολύ υψηλή. Αν βρεις καλή πηγή, παίρνεις και καλό προϊόν. Αν σε γνωρίζει ο παραγωγός ή ο κρεοπώλης, θα το πάρεις και προσεγμένο» .

«Τι καταστροφή!»
«Καταστρεπτικές για την υγεία και την ποιότητα ζωής του Ελληνα» χαρακτηρίζει τις παραπάνω συνήθειες ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. Και εξηγεί ότι «αποδεδειγμένα, η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος επιδεινώνει μακροπρόθεσμα την υγεία και σε αυτήν μπορούν να αποδοθούν οι εμφανίσεις σχεδόν όλων των μορφών καρκίνου, κυρίως του στομάχου και τους παχέος εντέρου. Παράλληλα, η συνακόλουθη παχυσαρκία είναι το πρώτο βήμα για την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών προβλημάτων». «Ο Ελληνας δεν έχει απομακρυνθεί μόνο από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Δεν είναι άσχετο με την υπερκατανάλωση κρέατοςτο γεγονός ότι δεν τηρούνται πλέον οι περίοδοι νηστείας, σύμφωνα με όσα επιτάσσει η ορθόδοξη πίστη, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά και οι καταναλώσεις ψαρικών. Το ελληνικό τραπέζι έχει εξοβελίσει τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, τα φρούτα και το ελαιόλαδο» επισημαίνει ο κ. Καφάτος.

Τα βαρέα βάρη
Στον πίνακα των χωρών που... λατρεύουν το κόκκινο κρέας τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το νησί Ναουρού, η Αργεντινή και η Αυστραλία. Το μικρό νησί της Μελανησίας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων ανθρώπων στον κόσμο, ξεπερνώντας, ήδη από την εφηβική ηλικία, το 78% του πληθυσμού, καθώς οι μαζικές εισαγωγές τυποποιημένου κρέατος από την κύρια τροφοδότρια χώρα, Αυστραλία, έχει αλλοιώσει τις διατροφικές συνήθειες των άλλοτε ψαράδων και γεωργών. Σε κάθε κάτοικο του Ναουρού αναλογούν 122,2 κιλά κρέας κάθε χρόνο. Η Αργεντινή και η Αυστραλία, που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα, είναι αντίστοιχα η δεύτερη και η τρίτη παραγωγός χώρα κρέατος. Αξίζει να σημειωθεί ότι της Ελλάδας προηγούνται, από τις ευρωπαϊκές χώρες, μόλις δύο, η Πορτογαλία και η Αυστρία, ενώ την πρώτη εξάδα συμπληρώνει η Νέα Ζηλανδία. Ο έλληνας κρεατοφάγος μάλιστα έχει επιτύχει να είναι πιο λαίμαργος ακόμη και από τον Βραζιλιάνο, που ζει στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή βόειου και χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, τον Ρώσο, που εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος στην υφήλιο, αλλά και τον «χλιδάτο» κάτοικο του Μονακό, που διαβιοί σε ένα από τα κράτη με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.




Πηγή:
tovima.gr