Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Ο Ασπασμός των Αρχαίων Ελλήνων προς τα Άστρα

Ποιά μυστικά κρύβει ο γαλαξίας μας; Ποιό μυστήριο προσπαθούσαν να λύσουν οι Έλληνες και μελετούσαν τα φαινόμενα του διαστήματος; Ποιοί δρόμοι ενώνουν τα άστρα με τις σκέψεις και τις επίγειες εφαρμογές τους;

Ο Ξενοφών Διον. Μουσάς, είναι Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ύστερα από μελέτες προσωπικές αλλά και με τον Kαθηγητή Αιγαιακών μελετών Δρ Μηνά Τσικριτζή κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τις γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων σε ότι αφορά το προχωρημένο επίπεδο αστρονομίας και αστροφυσικής.
Μας λέει ότι οι αρχαίοι Έλληνες όχι μόνο γνώριζαν από αστρονομία αλλά και από αστροφυσική. Κρατούσαν ημερολόγια όχι μόνο ηλιακά, σεληνιακά και συνδυασμούς τους, αλλά και ξεχωριστά ημερολόγια των πλανητών, όπως έκαναν αργότερα και πολιτισμοί της κεντρικής Αμερικής…
Οι περισσότερες αρχαίες πόλεις και τα κτιριά τους, ναοί και θέατρα, έχουν προσανατολισμούς πολύ ιδιαίτερους ως προς τα τον Ήλιο, τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια.
Όπως έχουμε διαπιστώσει και μέσω των ερευνών του Θεοφάνη Μανιά, συγκεκριμένοι ναοί και μνημεία σχημάτιζαν ισόπλευρα και άλλα τρίγωνα…
Επίσης, ο κ. Μουσάς μας πληροφορεί για ένα σχετικά άγνωστο εύρημα, την «Πέτρα της Λάρδου» όπως ονομάζεται, της Ρόδου, που ανακαλύφθηκε στην δεκαετία του ’80. Σε αυτό υπάρχουν «εξωφρενικοί» υπολογισμοί του Μέγα Ενιαυτού και το πότε ακριβώς ο πλανήτης μας και γενικότερα το ηλιακό μας σύστημα θα «επιστρέψει» στην ίδια θέση του ουρανού σε 401.680 χρόνια…
Πέτρα της Λάρδου
Γιατί ήταν τόσο σημαντικό να τα γνωρίζουν όλα αυτά;
Σε καθημερινό επίπεδο μπορούμε να υποθέσουμε -και με βάση τα ευρήματα- ότι χρειάζονταν για να υπολογίζουν τις εποχές, για να κάνουν ταξίδια εκτός Ελλάδος, αλλά ενδεχομένως και για πολύ περισσότερους λόγους που δεν πάει το μυαλό μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταγραφή σε ημερολόγιο του πλανήτη Αφροδίτη, το οποίο «μετατρεπόταν» σε έναν υπολογιστή κύησης. Δηλαδή, μία γυναίκα μπορούσε να προβλέψει στον κύκλο της, τις διάφορες φάσεις από την στιγμή της σύλληψης μέχρι και την γέννα…
Ακόμα μέσω των κομητών μπορούσαν να προβλέψουν ακόμα και σεισμούς!
Όμως το ερώτημα παραμένει…
Γιατί ήταν τόσο σημαντικό να γνωρίζουν τις κινήσεις των πλανητών και να καταγράφουν τόσο λεπτομερώς τα «ημερολόγιά» τους; Γιατί ήταν τόσο σημαντικό να ξέρουν πότε ο πλανήτης μας θα επανέλθει στην ίδια περίπου θέση στον ουρανό μετά από τετρακόσιες χιλιάδες χρόνια; Γιατί έπρεπε οι πόλεις, οι ναοί, τα κτίρια να έχουν έναν τόσο ακριβή προσανατολισμό; Γιατί αστερισμοί «καθρεφτίζονταν» σε πόλεις ή σπουδαία μνημεία;
Γιατί αυτή η γνώση ήταν εξαπλωμένη σε όλο τον πλανήτη;
Ποιό μυστικό κρύβουν τα άστρα; Τι αντανακλούσαν αυτά τα κοσμικά ημερολόγια;
Ίσως, όλη αυτή η γνώση θα μπορούσε να έχει σχέση με ταξίδια στο διάστημα και στα άστρα και τους πλανήτες τους;…
Σαφείς απαντήσεις μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρον το video που ακολουθεί. Ίσως, βοηθήσει να κατανοήσουμε πράγματα ή να «ξυπνήσει» μέσα μας μία υποβόσκουσα μνήμη και να μας «ανοίξει» ορίζοντες που ως τώρα δεν είχαμε υπόψη μας:

Η Ομιλία του καθηγητού Ξενοφώντος Διον. Μουσά έγινε στην αίθουσα του ΕΛΛΗΝAΪΣ στις 17/ 2/ 2016
Γράφει ο Σπύρος Μακρής



diadrastika.com ‎